Ustavni sud

Srbi za šest mjeseci u ''hrvatskim'' županijama moraju biti konstitutivni!

Sud je naložio skupštinama ove tri županije da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave
Vijesti / Politika | 29. 05. 2018. u 11:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ustavni sud Federacije BiH donio je danas odluku prema kojoj bi Srbi u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadno-hercegovačkoj i Posavskoj županiji trebali konačno postati konstitutivni, a srpski jezik i pismo ćirilica ravnopravni s ostala dva jezika i pismom.

Kako je objavila Srna, Ustavni sud FBiH donio je presudu da nisu u skladu s Ustavom F BiH pojedine odredbe ustava ove tri županije, kojima nije priznavano pravo konstitutivnosti srpskog naroda, srpskog jezika i ćirilice.

Video: Odluke Ustavnog suda

Sud je naložio skupštinama ove tri županije da odmah, a najkasnije u roku od šest mjeseci od dana objave ove presude u službenim glasilima, donesu amandmane na ustave tih županija, u skladu s Ustavom FBiH.

Dok ne budu doneseni ti amandmani primjenjivat će se odredba Ustava FBiH.

Sud je ovu odluku donio na osnovu zahtjeva premijera Vlade FBiH Fadila Novalića i trećine zastupnika u Hercegovačko-neretvanskoj županiji. Prije donošenja odluke obavljena je javna rasprava.

Kopirati
Drag cursor here to close