Najveći problem nezaposlenost

Srbi u Bijelom Polju kod Mostara žive od poljoprivrede

Najveći problem povratnika je nezaposlenost.
Gospodarstvo / Poljoprivreda | 13. 05. 2018. u 23:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: RTRS / Srbi u Bijelom Polju kod Mostara žive od poljoprivrede

Milovan Gatalo iz Bijelog Polja kod Mostara kaže da živi od poljoprivrede.

"Od toga, neću valjda od mirovine od 300 maraka", rekao je Gatalo i dodao da je prvi u Bijelom Polju počeo to raditi, kao i da je još iz Čačka donosio jabuke u vrećama.

Prvi povratnici još 2006. godine u Dabićevinu u Bijelom Polju, bili su Antelji. Kuća im je u ratu srušena, a oni su protjerani. Uz donaciju, obnovili su dom.

"Samo da budemo zdravo, to nam je najvažnije, a evo put nam je malo loš", rekla je Zagorka Antelj iz Dabićevine.

Danica Mavrak iz Dabićevine kaže da se 90 posto Srba vratilo i da ima neobnovljenih kuća. Kako kaže, ljudi čekaju donacije, a financijska situacija je teška, javlja RTRS.

Od predratnih 7.000 Srba, u Bijelom Polju život obnavlja njih 1.000. Najmlađi idu u školu.

"Vratio sam se kad sam pošao u školu, prije osam godina", rekao je jedan od učenika. Djevojčica kaže da ide u glazbenu školu i svira glasovir.

"Najbolji prijtelji su mi je Džanan, Anadin i Nedim", istaknuo je drugi učenik, a za jednu učenicu čovjek je od neprocijenjive vrijednosti, bez obzira koje je vjere i nacije.

Problem je što srpska djeca nemaju svoju školu. Biraju hoće li ju pohađati sa Hrvatima ili Bošnjacima. Imaju samo sate vjeronauka. Srpski jezik, povijest i kulturu, svake druge subote, posebno uče u Kulturno-prosvetnom društvu "Prosvjeta".

"I nekako se tu posebno trudimo da svjedočimo pismo Šantićevo, kulturu Radulovićevu, povijest Ćorovićevu i da djeca budu baš bogatija u toj različitosti što idu u te druge škole, a opet i da njeguju i prije svega svoj srpski identitet", kaže Radivoje Krulj, veroučitelj i predsjednik SPKD "Prosvjeta".

Najveći problem povratnika je nezaposlenost. Više ulaganja i u infrastrukturu u ovoj mjesnoj zajednici, neophodni su za bolji život i opstanak.

Još jedna od kuća koja je unuštena ratnih devedesetih, uskoro bi trebala dobiti svoj krov. U isto vrijeme jedan dio cesta u Bijelom Polju treba biti asfaltiran i to uz pomoć donacije Vlade Srbije.

Kopirati
Drag cursor here to close