Prevare iz 2018.

SIPA lovi članove SDA zbog izborne prevare?!

Riječ je o predmetu koje vodi Tužiteljstvo BiH protiv nekoliko osoba iz SDA u Sanskom Mostu zbog nepravilnosti na izborima 2018. godine.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2020. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Policijski službenici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) pretresaju više lokacija na području Unsko-sanskog kantona zbog sumnje u izbornu prevaru, rekao je Srni glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Napomenuo je kako se operativne aktivnosti provode prema naredbi Suda i Tužiteljstva BiH.

Dodao je kako ne može da govori o detaljima dok je u tijeku akcija i da će javnost biti blagovremeno obaviještena o svemu.

'Pozitivni' osumnjičenik

Pojedini mediji objavili su kako pripadnici SIPA-e pretresaju stambene objekte u Sanskom Mostu, od kojih jedan pripada federalnom zastupniku Asimu Kamberu iz Stranke demokratske akcije.

Doznaje se i kako SIPA vrši pretres kuća Fazira Vukalića i Mirele Husić, Kamberove tajnice.

Prema neslužbenim saznanjima, riječ je o predmetu koje vodi Tužiteljstvo BiH protiv nekoliko osoba iz SDA u Sanskom Mostu zbog nepravilnosti na izborima 2018. godine.

Lokalni mediji navode kako istražitelji Kambera nisu pronašli na njegovoj adresi te da postoje saznanja da će se policiji predati u Banja Luci.

Zanimljivo, Kamber je na svojem blogu prije nekoliko dana pisao o svojem zdravstvenom stanju jer je, kako tvrdi zaražen virusom Covid-19.

''Pozitivan jesam i zvanično, u izolaciji sam nezvanično'', napisao je.

Mrtvaci

Sarajevsko Oslobođenje je prošlog tjedna objavilo kako su u Sanskom Mostu na lokalnim izborima 2016. godine glasovale najmanje tri mrtve osobe.

''Među njima su Mehmed Alihodžić koji je umro mjesec i pol prije listopadskih izbora 2016. godine, zatim Hasan Hadžić koji je preminuo tri mjeseca prije održavanja izbora i, na kraju, Husein Lasić koji je glasovao čak tri godine nakon što je umro. Osim njih, na izborima u Sanskom Mostu je 'glasovao' i Haris Seferović, švicarski reprezentativac koji je tog 2. listopada 2016. godine, igrao nogometnu utakmicu španjolske lige'', navodi sarajevski dnevni list.

Sve ove izborne prevare, potvrdili su svjedoci, organizirao je predsjednik SDA Sanski Most – Asim Kamber, mada je on, u izjavi za O kanal, sve demantirao.

Najveće prevare bile su na biračkom mjestu Mahala 2, gdje je na izborima 2016. godine napravljena ključna razlika u korist Farisa Hasanbegovića, SDA-ovog kandidata za načelnika Općine Sanski Most.

Video: Izborna kampanja u BiH: Glasova ne manjka, glasaju i živi i mrtvi

''Izborne prevare bile su i tokom Općih izbora 2018. godine. Svjedoci su potvrdili da su, prema uputama Asima Kambera, sa pojedinih biračkih mjesta skinuti listići sa zbirnim rezultatima koji su, potom, spaljeni. Nadalje, svjedoci, među kojima je Muhamed Zekotić, potvrdili su da je bilo glasovanja i u ime bh. državljana koji tada uopće nisu bili prisutni u BiH'', navodi oslobođenje.

Kopirati
Drag cursor here to close