Uključivanje u rad

SIP potvrdio pred strancima: Potrebne su nam izmjene Izbornog zakona

Veleposlanici su na sastanku pozdravili rad i napore koje je uložilo Središnje izborno povjerenstvo BiH u provedbi Lokalnih izbora u 2020. godini, pod izuzetno teškim okolnostima.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2021. u 07:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik i članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u srijedu su održali online sastanak s veleposlanikom Johannom Sattlerom, šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH, Valentinom Inzkom, visokim predstavnikom Međunarodne zajednice u BiH, veleposlanicom Kathleen Kavalec, šeficom Misije OSCE-a u BiH i Ericom Nelsonom, veleposlanikom SAD-a u BiH.

Veleposlanici su na sastanku pozdravili rad i napore koje je uložilo Središnje izborno povjerenstvo BiH u provedbi Lokalnih izbora u 2020. godini, pod izuzetno teškim okolnostima.

Kako je priopćeno, Središnje izborno povjerenstvo BiH je bilo izloženo političkim napadima, s političkim liderima koji su vršili prijekorne napade i na pojedine članove institucije. I dalje postoji jasno protivljenje bilo kakvim pokušajima podrivanja legitimiteta Središnjeg izbornog povjerenstva BiH kao institucije.

Razgovarano je o reformi Izbornog zakona BiH i formiranju i početku rada Interresorne radne grupe za Izmjene izbornog zakona BiH, odnosno sudjelovanju predstavnika SIP-a u njenom radu.

Zaključeno je da je uključenje Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u rad na izbornoj reformi iznimno važno.

Uloga Središnjeg izbornog povjerenstva BiH u izbornoj reformi, kao provedbenog tijela, kao i zbog njenog iskustava u organizaciji i provedbi izbora, može samo doprinijeti kvaliteti kreiranih zakonskih rješenja.

Također, na sastanku je naglašeno da se vidljivi problemi u izbornom sustavu ne mogu riješiti samo radom SIP-a.

Proces izborne reforme potreban je kako bi se BiH približila europskim standardima i kako bi se osigurali novi alati za ublažavanje prevara i poboljšanje izborne funkcije.

Na sastanku je razgovarano i o konkretnim rješenjima u izmjenama zakona, u smislu promjene sastava biračkih odbora, jačanje odredbi o financiranju kampanje i izmjeni podzakonskih akata, poboljšanje točnosti i brzine prebrojavanja glasačkih listića, povećanje točnosti Središnjeg biračkog popisa i dodavanje zakonskih odredbi za uključivanje tehnologija u izborni proces, koje mogu uvelike poboljšati transparentnost izbora 2022. godine.

Članovi SIP-a su upoznali veleposlanike o aktivnom radu institucije na kreiranju prijedloga izmjena Izbornog zakona BiH, a koji će biti ponuđen u cilju provođenja reformi za poboljšanje izbornog sustava u BiH i njegovo približavanje europskim standardima.

Navedeni prijedlog po njegovoj finalizaciji će biti prezentiran i predstavnicima Međunarodne zajednice, ODIHR-a, Venecijanske komisije, kao i akademskoj zajednici u Bosni i Hercegovini, nevladinom sektoru i sveukupnoj javnosti u BiH, a isti će sadržavati i rješenja iz preporuka ODIHR-a / GRECO-a, priopćeno je iz SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close