Sastanak Čović-Izetbegović

SDA i HDZ formirali radne skupine: Problem su Izborni zakon i vlast u FBiH

Dvije stranke formirale su dvije radne skupine koje su radile paralelno - jedna na Izbornom zakonu, a druga o problemima u FBiH i formiranju vlasti u ovom bh. entitetu.
Vijesti / Politika | 10. 03. 2021. u 21:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, predvođeni stranačkim liderima Bakirom Izetbegovićem i Draganom Čovićem, razgovarali su u Sarajevu o mogućnostima izmjena Izbornog zakona BiH, kao i pitanjima vezanim za Federaciju BiH.   

Kako je rečeno nakon sastanka, dvije su skupine radile paralelno, jedna u vezi s pitanjima Federacije, uspostavljanja nove strukture vlasti na federalnom nivou i nagomilanim problemima u funkcioniranju Federacije BiH.

Druga skupina je razgovarala o mogućnostima izmjene Izbornog zakona BiH, odnosno implementaciji presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

"Da kažemo da se nešto posebno večeras dogodilo, da imamo neki pomak - nije. Ali kako vidite, zadržali smo se u razgovoru tri sata" rekao je Izetbegović.

Izetbegović je u međuvremenu sam razgovarao sa specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan Matthewom Palmerom.

Video: Fena

"Oni inzistiraju na tome da se uspostavi interresorna radna skupina koja će raditi ovaj posao koji trenutno rade samo dvije stranke. Inzistirao je na tome da se hitno u Parlamentu BiH uspostavi interresorna radna skupina", kazao je Izetbegović.

Govoreći o formiranju nove vlasti u FBiH, Izetbegović je rekao da će pokušati uspostaviti novu strukturu, a ukoliko ne bude dovoljno ruku, onda SDA inzistira da se imenuju dva nedostajuća ministra bez kojih neće moći uraditi ništa ni u Federaciji, ni na državnom nivou.

Čović je nakon sastanka bio optimističan i rekao da postoje pomaci.

"Meni se čini da smo tu prvu fazu na neki način završili i da imamo blage pomake u razumijevanju problema. Zbog toga smo i kazali da, ako pronađeno rješenje bude zahtjevalo neku intervenciju kad je u pitanju Ustav FBiH i Ustav BiH, naravno da smo onda tu", rekao je Čović.

Dodao je da će u jednoj fazi pregovore uključiti sve parlamentarne stranke koje su za to zainteresirane, možda već početkom svibnja. On je naglasio da i jedni i drugi razumiju da moraju naći zajedničko rješenje.

Istaknuo je da mu je naročito važno stajalište SDA da jedan narod neće drugom birati predstavnike, ali da se to mora uskladiti i sa odlukama Ustavnog suda i Suda u Strassbourgu.

Razgovori o Izbornom zakonu se nastavljaju, kao i o formiranju federalne vlasti.

Kopirati
Drag cursor here to close