Slikovito

SDA želi da se sruši spomenik 'pišačima' po BiH

''Bošnjaci i bosanski patrioti su ginuli za državu Bosnu i Hercegovinu i opet će ako bude trebalo'', piše u objavi OO SDA Vitez.
Vijesti / Politika | 14. 05. 2020. u 18:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Instalacija, punog naziva ''SLOGA. Inspirirano skulpturom Davida Černija 'Čůrající postavy'. Ali i životima svih nas'' u viteškom etno selu ''Čardaci'' u kojoj tri muškarca uriniraju u fontanu u obliku Bosne i Hercegovine, kako kažu njeni tvorci, idealno prikazuje stanje u BiH, no Stranka demokratske akcije i nije baš oduševljena ovim spomenikom.

Patrioti

OO SDA Vitez također traži od općinske inspekcije i službe da se ovaj objekt ukloni jer jer vrijeđa, kako su naveli, nacionalnu pripadnost Bošnjaka i ostalih patriota te da se ispita jesu li svi zakonom propisani uvjeti za izgradnju objekta.

U svom obraćanju javnosti istaknuli su kako su umjetnik i vlasnik Etno sela potrošili državi stotine i tisuće konvertibilnih maraka, poticajnih sredstava svih razina vlasti, korištenje prirodnih bogatstava ove države, desetine izmjena regulacionih planova.

''Uriniranje po državi je uriniranje po samom sebi. Nedopustivo je da se ovakve vulgarne poruke dokonih umjetnika istih pod plaštom ''slobode govora'' šalju u eter kao neki vid umjetnosti i izražavanja iste. Bošnjaci i bosanski patrioti su ginuli za državu Bosnu i Hercegovinu i opet će ako bude trebalo'', piše u objavi OO SDA Vitez.

Satira

Vlasnik ''Čardaka'' Mirko Šakić koji je idejni tvorac ove intalacije kazao je kako je poruka koju je mislio poslati zapravo satirični prikaz trenutnog i poslijeratnog stanja u državi.

''Svi mi ovakve poruke nosimo u sebi, možda ne želimo, nećemo ili smatramo da ne trebamo javno ih kazati. Poruka je jednostavna, svi mi živimo u zemlji koja se vrlo sporo pomiče na bolje i vrlo teško odgovara izazovu koji nosi život. Instalacija je isprovocirana koronavirusom koji je razgolitio sve slabosti našeg društva i sustava. Treba da na jedan satiričan način pokaže da kroz tu satiru ima u nama duha i dovoljno kritične mase da pomaknemo stvari u pozitivnom smjeru jer ovo je naša zemlja, jedna i jedina i bez obzira što netko mislio da je bolji od drugog ili trećeg. Svi smo jednaki i nažalost do sad smo uglavnom imali i sličan odnos spram zemlje koja je geografski jedna od najljepših na svijetu'', rekao je Šakić.

Važno je naglasiti, kaže, da instalacija ne nosi nikakvu nacionalističku poruku.

''Svi koji to žele vidjeti, vidjet će. Instalacija ne nosi nikakvu nacionalističku poruku. Ovo je jedna satira na život kakav nam se događa'', kazao je.

Umjetnica koja je zadužena za izgled fontane u obliku BiH, a u koju mokre tri statue slikovito je pojasnila svoju ideju.

''Jedna država s tri predsjednika, a ono što oni rade svom narodu je jasno vidljivo.''

Kopirati
Drag cursor here to close