Lista

S estrade u fotelju: Poznate face žele u politiku

Na popisu su glumci, glazbenici, novinari, doktori, sportaši, kao i ''zaboravljeni'' političari, koji će tražiti naklonost birača 7. listopada.
Vijesti / Politika | 07. 08. 2018. u 16:01 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo kandidatske liste za predstojeće Opće izbore s 7.488 kandidata, uvidom u popis našlo se među onima koji žele u političke klupe i fotelje i estradnih imena.

Na popisu su glumci, glazbenici, novinari, doktori, sportaši, kao i ''zaboravljeni'' političari, koji će tražiti naklonost birača 7. listopada.

Tako se, kako je prenio Faktor, na jednoj od lista SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH nalazi glumac Emir Hadžihafizbegović. Istu listu ispred Stranke za BiH predvodi profesor Suad Kurtćehajić, dok nekadašnji predsjednik Ustavnog suda FBiH Domin Malbašić predvodi listu Nezavisne bosanskohercegovačke liste (NBL).

Ahmed Švrakić, direktor Hayat Produkcije, se također nalazi na listi NBL-a za Parlamentarnu skupštinu BiH. Iako se u javnosti još uvijek predstavlja kao nezavisni ekonomski analitičar, Faruk Hadžić će predvoditi listu Nezavisnog bloka (NB), a odmah nakon njega na listi je i direktorica portala Akta Azra Atagić-Ćatović.

Govoreći o u prošlosti aktivnim političarima, listu A-SDA u izbornoj jedinici koja pokriva Kanton Sarajevo predvodi Sejfudin Tokić. Nekadašnji kapetan nogometne reprezentacije BiH Vlatko Glavaš ponovo će se okušati u politici, a ovaj put će predvoditi listu Demokratske fronte (DF) za Parlamentarnu skupštinu BiH u Izbornoj jedinici 514. Novinar Nermin Bise na čelu je liste A-SDA za Parlamentarnu skupštinu BiH u Izbornoj jedinici 512.

Na listi Bosanske patriotske stranke (BPS) za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 407 nalazi se i Abid Sakalaš. U federalnu zakonodavnu vlast rado bi, sa liste SBB-a, ušli bivša novinarka Sanela Prašović-Gadžo te glumac Izudin Bajrović. Najbolja košarkašica BiH svih vremena Razija Mujanović na trećem je mjestu liste NB-a za Parlament FBiH, dok 9. mjesto liste NBL-a zauzima televizijska voditeljica Mirza Vranj. Na istoj listi NBL-a je i sportski novinar Sinan Sinanović.

Među novinarima koji pokušavaju ući u politiku je i Vlastimir Mijović. Za razliku od prošlih lokalnih izbora, kada je bio nezavisni kandidat za načelnika Općine Centar, Mijović će ovaj put u Parlament FBiH pokušati ući sa liste SDP-a, baš kao i pjesnik Mile Stojić te general Mustafa Polutak. Listu SBB-a predvodi doktor Mirsad Kacila, a rado bi ponovo u zastupničke klupe i glumica Zana Marjanović.

Listu koalicije Demokratske fronte (DF) i Građanskog saveza (GS) za Parlament FBiH predvodi nekadašnji predstavnik BiH na Eurosongu Muhamed Fazlagić Fazla, koji je službeno član GS-a. Prvi čovjek nogometaša premijerligaša Tuzla Cityja Azmir Husić prvi je na listi Pokreta demokratske akcije (PDA) za Parlament FBiH u Izbornoj jedinici 3.

Nekadašnji golman rukometne reprezentacije BiH Enid Tahirović šesti je na listi SDP-a za Skupštinu Kantona Sarajevo, na kojoj su još umjetnik Damir Nikšić te Želimir Altarac Čičak. Bivši košarkaš Admir Bukva, iako vjerojatno najviši među kandidatima, nije visoko pozicioniran na listi, tek je na 17. mjestu liste Naše stranke, piše Faktor.

Glumica Jasminka Beri, poznatija i kao Jasna Ornela Bery, je na prošlim lokalnim izborima za Općinsko vijeće Stari Grad osvojila tek 116 glasova, ali taj je neuspjeh nije spriječio da se i ove godine pojavi na listi SBB-a. Društvo će joj praviti slikar, "reality zvijezda" i aktualni dopredsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sulejman Memo Haljevac, glumac i aktualni ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić te borac Dževad Poturak.

Poturak nije jedini borac koji će pokušati ući u Skupštinu Kantona Sarajevo. Isti poduhvat će sa liste USD-a pokušati MMA borac Denis Stojnić, koji je ujedno i vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad. Akademik Abdulah Sidran na 10. je mjestu liste GS-a, dok doktor Kemal Dizdarević vodi listu NB-a. Tekstopisac Fahrudin Pecikoza bi ponovo u Skupštinu Kantona Sarajevo. Prošli put mu je to pošlo za rukom sa liste SBB-a, a ovaj put će to pokušati ostvariti kao član NBL-a. Unutarstranačka konkurencija su mu nogometni trener Mehmed Janjoš te Mirsad Abdagić Kike.

Zaim Backović, će ovaj put pokušati ući sa liste BPS-a u Parlament FBiH, dok će njegov sin Faris s liste iste stranke nastojati izboriti mandat u Skupštini Kantona Sarajevo, piše Faktor navodeći kako nisu samo Backovići obiteljski ušli u politiku.

Na listi A-SDA za Skupštinu Kantona Sarajevo je i Jasmina Tokić, supruga Sejfudina Tokića. Naravno, tu su i neizostavni Halilovići. Otac Sefer predvodi listu BPS-a za Parlamentarnu skupštinu BiH dok sin Semir predvodi listu iste stranke za Skupštinu Kantona Sarajevo.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close