165 stranica

Pročitajte što piše u prvom ANP-u

Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Obrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Sigurnosna pitanja, te Pravna pitanja.
Vijesti / Politika | 14. 08. 2019. u 18:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Materijal ANP-a je u srijedu dostavljen članovima Predsjedništva BiH, a na narednoj sjednici trebalo bi da se raspravlja o ovom pitanju.

Dragoljub Reljić, savjetnik za ustavno-pravna pitanja Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, potvrdio je da je u Dodikov kabinet jutros u devet sati stigao dokument o Godišnjem nacionalnom planu za NATO (ANP).

Međutim malo se priča o sadržaju tog dokumenta.

Naime, Godišnji nacionalni program BiH izrađen je za period rujan 2018 - rujan 2019.

"Polazeći od potrebe očuvanja trajnog mira, sigurnosti i stabilnog demokratskog i sveukupnog državnog razvoja, kao i uključivanja Bosne i Hercegovine (BiH) u suvremene europske, političke, ekonomske i sigurnosne integracijske tijekove, BiH je pristupanje euroatlantskim integracionim procesima utvrdila kao jedan od prioriteta vanjske politike. BiH je time potvrdila svoju posvećenost principima demokratskog uređenja, zaštite ljudskih prava, tržišne ekonomije i vladavine prava", stoji u prvom Godišnjem nacionalnom programu BiH.

Nadalje, dodaje se da je BiH, rukovodeći se ovim vanjsko-političkim prioritetom, započela proces prilagođavanja svog državno - pravnog sistema standardima euroatlanskih zemalja.

"BiH je svoje opredjeljenje za punopravno članstvo u NATO konkretizirala donošenjem Zakona o obrani 2005. godine, gdje je navedeno da će sva zakonodavna tijela i izvršni organi vlasti BiH u okviru svojih ustavnih i zakonskih nadležnosti provesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO", naglašeno je u ANP-u.

Opširni dokument podijeljen je na pet poglavlja: Politička i ekonomska pitanja; Obrambena i vojna pitanja; Pitanja resursa; Sigurnosna pitanja, te Pravna pitanja.

Na 165 stranica govori se, između ostalog, o odnosu BiH sa EU i NATO savezom, te susjednim državama, kao i međunarodnim političkim, financijskim i pravnim institucijama, kao o ljudskim pravima, zaštiti manjina, borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala, trgovine ljudima i ilegalnih migracija, te borbi protiv terorizma, prenosi portal "Vijesti.ba".

Cijeli dokument možete pronaći ovdje.

Kopirati
Drag cursor here to close