Tužbe

Vrući krompir: Presude protiv Vlade HNŽ

Vlada HNŽ-a ističe da je prije nekoliko godina preuzela vrući krompir, naslijeđen od bivših vlada, te kako je do sada uspjela isplatiti više od 15 milijuna maraka.
Vijesti / Politika | 16. 09. 2019. u 08:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Hercegovačko-Neretvanske županije problem pravomoćnih presuda, na tužbe proračunskih korisnika koje stižu na naplatu, proteklih godina pokušava ublažiti vansudskim nagodbama da bi održala financijsku stabilnost. Prema procjenama, dosadašnji dug po presudama u korist korisnika proračuna s kamatama iznosi oko 130 milijuna maraka, prenosi BHRT.

Nepoštivanje zakonskih obveza u svezi sa obračunom plaća i naknada za plaće od 2007., pa sve do 2014. godine, rezultiralo je tužbama i pravosnažnim sudskim presudama u korist korisnika proračuna. Vlada HNŽ-a ističe da je prije nekoliko godina preuzela vrući krompir, naslijeđen od bivših vlada, te kako je do sada uspjela isplatiti više od 15 milijuna maraka.

''Negdje oko 130 milijuna maraka su teška utuženja kada se saberu i glavnica i kamate koje na to pripadaju. ono što mi i dalje radimo, a to je želja da problem rješavamo kroz institut izvansudske nagodbe. U našem proračunu smo i u ovoj godini za taj posao osigurali 2 milijuna 250 tisuća KM'', rekao je Pero Pavlović, glasnogovornik Vlade HNŽ.

Vlada je osigurala i milijun maraka za one koji nisu željeli potpisati sporazum o izvansudskoj nagodbi, ne želeći se tako odreći i prispjelih kamata na glavnicu. Oni koji su pristali na ngodbu, odrekli su se kamata uz uvjet da im se odmah isplati odšteta.

Ivica Mustapić, ispred Sindikata srednjih škola HNŽ govori kako nisu zadovoljni s dinamikom isplate.

''Ono što se dogovorimo, uvijek se produžavaju rokovi, stanje financijsko prosvjetara je loše, ljudi računaju na to, zadužuju se tako da su prisiljeni uzeti ovo bez kamata jer se dugo čeka, nisu zadovljoni, ali pristali su na to.''

Video: Presude protiv Vlade HNŽ

Najveća dugovanja su prema policijskim službenicima koji su prvi i pokrenuli tužbe, ali ih je najmanje pristalo na izvansudsku nagodbu. Do sada je odštetu naplatilo oko 50% djelatnika policije, kažu u Sindikatu.

''Nama je u interesu da se te stare tužbe očiste, a ovo novo prispjeće, što dolazi, mi smo uputili dopis vladi i spremni smo na dijalog, na razgovor da vidimo kako iznaći rješenje, da se stavi tačka na to, da se ne ide više kamata, da se ne pravi dubioza kantona, ali da u nekom razumnom vremenu da se te tužbe i nove isplate, onako kako se dogovorimo'', rekao je Nail Balić, predsjednik Sindikata policije HNŽ

U Vladi kažu kako će nastaviti rješavati ovaj naslijeđeni problem, dinamikom koja neće ugrožavati stabilnost županijskog proračuna. Navode kako postoje i egzaktni pokazatelji o milijunskim iznosima koje su neki odvjetnici ostvarili u ovom procesu, te da proračunske korisnike potiču na nove tužbe, temeljene na odlukama ranijih vlada. No, u Vladi vjeruju da do novih tužbi neće doći.

Kopirati
Drag cursor here to close