Lov na mandate

20 fotelja čeka nove šefove u institucijama BiH

"U tehničkom mandatu direktori i rukovoditelji institucija imaju puni obim ovlaštenja i nema razlike u odnosu na period kada mandat traje", rekao je za Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.
Vijesti / Flash | 31. 01. 2020. u 08:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U institucijama BiH koje su pod nadležnošću Vijeća ministara BiH trenutno se oko 20 rukovoditelja nalazi u tehničkom mandatu i u sljedećim danima počet će raspisivanje natječaja za pozicije rukovoditelja kojima su istekli mandati.

Prema evidenciji Agencije za državnu službu, između ostalih četvorogodišnji mandat istekao je Velimiru Jukiću, direktoru Agencije za statistiku BiH, i njegovim zamjenicima Fadilu Fatiću i Miljanu Popiću, kao i Goranu Miliniću, direktoru Agencije za unapređenje stranih investicija BiH, i Aleksandru Golijaninu, direktoru Agencije za nadzor nad tržištem BiH, i njegovom zamjeniku Draženu Primorcu. Također, u prosincu prošle godine mandat je istekao i Džemilu Hajriću, direktoru Agencije za sigurnost hrane BiH, kao i njegovom zamjeniku Draganu Brenji, prenose Nezavisne novine.

U tehničkom mandatu je i Muamer Bandić, rukovoditelj Agencije za rad i zapošljavanje BiH, kao i Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije, dok je mjesto direktora upražnjeno i u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA). Za direktora SIPA predložen je Darko Ćulum, aktualni direktor Policije RS, čije je imenovanje sa zadnje sjednice Vijeća ministara skinuto s dnevnog reda na zahtjev bošnjačkih ministara. Bošnjaci žele da se imenovanja čelnih ljudi OSA i SIPA urade u paketu, a njihov favorit za prvog čovjeka OBA je Mehmedagić.

Nema razlike

"U tehničkom mandatu direktori i rukovoditelji institucija imaju puni obim ovlaštenja i nema razlike u odnosu na period kada mandat traje", rekao je za "Nezavisne" Neven Akšamija, direktor Agencije za državnu službu BiH.

Prema nepotvrđenim informacijama, u narednih nekoliko dana može se očekivati konačan dogovor o raspodjeli funkcija na razini BiH između stranaka koalicije, a nakon toga i raspisivanje natječaja. Taj dogovor trebalo bi da obuhvati i pozicije direktora i rukovoditelja kojima mandat ističe u ovoj godini, a kojih ima 14, i među kojima je i Miro Džakula, direktor Uprave za neizravno oporezivanje BiH, kojem mandat ističe u lipnju ove godine, a kojeg bi, prema sadašnjim informacijama, trebalo da zamijeni neko iz reda srpskog naroda.

Vijeće ministara

Između ostalih, u ožujku mandat će isteći i Enveru Haliloviću, direktoru Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, dok će tri mjeseca kasnije mandat isteći i njegovim zamjenicima Slobodanu Staniću i Ireni Šiško. Krajem ove godine bez funkcije bi mogli ostati i Ljubomir Kalaba, direktor Ureda za veterinarstvo, te Edin Dilberović, direktor Direkcije za europske integracije.

Stručnjaci ističu da bi Vijeće ministara BiH trebalo biti daleko ažurnije kada je riječ o mandatima rukovodilaca kako se ne bi događalo da pojedinci po nekoliko mjeseci ne budu u tehničkom mandatu. U institucijama BiH postoje rukovoditelji kojima je mandat istekao prije više od pet godina, kao što je slučaj sa članovima Komisije za koncesije BiH, gdje proceduru izbora provodi Vijeće ministara BiH, ali ih na kraju imenuje parlament BiH.

"Agencija za državnu službu, za državne službenike šest mjeseci pred istek mandata obavijesti Vijeće ministara BiH koji bi onda trebalo poduzeti  korake. Treba dati priliku novom Vijeću ministara, ali u tehničkim mandatima koje sada imamo ne vidim nikakvu zloupotrebu, sve dok se to ne odugovlači i po nekoliko godina rukovodioci budu u tehničkom mandatu", rekao je Akšamija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close