Reagiranje na reagiranje

Policija i oprema: Je li istina u demantijima ili na terenu?

Krvavac se osvrnuo i na navode MUP-a HNŽ-a da imaju dovoljno opreme na zalihama i da su neistine tvrdnje policajaca koji su portalu Bljesak.info rekli kako im nedostaje zaštitne opreme.
Vijesti / Politika | 01. 04. 2020. u 14:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 ''Pozivam inspektorat na razini države, koliko god složena bila ova naša država, da provjere stanje na terenu i te demante MUP-ova i Granične policije pa da vide kakvo je stanje'', kaže za Bljesak.info Dragan Krvavac, predsjednik Sindikata policijskih organa u BiH povodom informacija o tome da MUP-u HNŽ-a nedostaje opreme što ministarstvo demantira.

Sve dolazi na kapaljku

''Svima u svijetu, pa samim time i nama u BiH, nedostaje svega, zbog usložnjene situacije širom planete. Prenosim  vam stanje na terenu i odgovorno tvrdim da ljudima na terenu nedostaje dezinfekcijskih sredstava, iako su me ranije demantirali iz Granične policije, a evo vidim sad i demant MUP-a HNŽ'', rekao je Krvavac.

Kaže kako ''sve što dolazi, dolazi na kapaljku''.

''Najviše fali rukavica, maski i dezinfekcijskih sredstava. S obzirom da smo jučer dobili demant iz Granične policije u kojem se navodi da oni imaju svega i da su opremljeni, iako informacije s terena ne govore tako, ja pozivam da dodijele drugim službama koji imaju manjak tih sredstava i opreme'', rekao je.

Krvavac se osvrnuo i na navode MUP-a HNŽ-a da imaju dovoljno opreme na zalihama i da su neistine tvrdnje policajaca koji su portalu Bljesak.info rekli kako im nedostaje zaštitne opreme.

''Smatram da je ovo presedan. Kad spomenete 100.000 rukavica to zvuči puno, ali kad to rasporedite na 10.000 ljudi, onda znate koliko ih dobije pojedinac. Morate uzeti u razmatranje nečije potrebe, nečije zdravstveno stanje, potrebe za jelom, fiziološke potrebe pa ćete vidjeti koliko rukavica treba promijeniti jedan službenik samo da bi otišao na WC tijekom smjene tri puta. Službenicima treba danas najmanje 10 pari rukavica. Maska se može nositi dva sata danas, a policajac zaduži jednu masku po smjeni. Recite mi je li to normalno'', rekao je za Bljesak.info Krvavac.

Ministar priznao problem s opremom

S druge strane, nakon što je portal Bljesak.info objavio kako su se policijski službenici na ulici požalili kako nemaju dovoljno zaštitne opreme, a o čemu se službeno očitovao i sindikat, MUP HNŽ-a je objavio demant tvrdeći da policajci ne govore istinu.

Slađan Bevanda, ministar unutarnjih poslova HNŽ-a, rekao je 21. ožujka kako se MUP HNŽ-a za ovu situaciju počeo pripremati u veljači  ali i da su imali određenih problema.

Rekao je kako su ''krajem veljače poduzeli mjere'' i da su tada nabavili rukavice i dezinfekcijska sredstva ali da je problem bio s maskama.

''Kad je kriza eskalirala taj dio se brzo potrošio i imali smo problem s opremom. Rukavica ima i naša potpora je stabilizirala nabavku zaštitnih maski'', rekao je tada Bevanda te uputio apel županijskoj Civilnoj zaštiti da im pomogne.

No, iz Civilne zaštite je rečeno kako je nabavka opreme u tijeku kao da će se ona podijeliti i lokalnim mobilnim timovima koji bi ju trebali dijeliti građanima.

Danas pak MUP demantira navode policajaca i tvrdi kako opreme ima sasvim dovoljno.

Sindikalist Krvavac pak kaže kako pak situacija s terena govori drugačije nego što to govore dužnosnici i što se navodi u priopćenjima.

Nemaju ni sapuna

''Relevantne institucije mogu spriječiti ovakve oprečne informacije. Bavim se Sindikatom i stanjem na terenu pa me dnevno nazove na stotine ljudi s terena i žale se čega im sve nedostaje. Neki tvrde da nemaju ni sapuna na određenim graničnim prijelazima'', rekao je Krvavac.

Podsjećamo, demant je uslijedio kad su se policajci na terenu požalili ekipi portala Bljesak.info da im nedostaje sredstava za rad. MUP HNŽ-a tvrdi kako sredstava ima i kako policajci ne govore istinu. S druge strane, i policijski sindikat ove županije požalio se da opreme nema i zatražio bolju opremljenost.

Krvavac ističe kako se lako može provjeriti je li istina u demantijima ili na terenu.

''Ima netko tko može provjeriti onda je li stanje na terenu onakvo kako tvrde službenici na terenu, ili oni u demantima. Moje izjave je demantirao savjetnik direktora Granične policije i on se potpisuje ispod teksta, što je samo po sebi apsurd i postavlja se pitanje – gdje su ova imenovana lica u ovoj krizi'', kaže Krvavac.

Kopirati
Drag cursor here to close