Repriza na vidiku

Pogled u prošlost: Kako se natezao ulazak u vlast

Izetbegović je, pisalo se nakon sastanka od kojih je prošlo četiri godine, neizravno kritizirao Čovića zbog njegove nepopustljivosti…
Vijesti / Politika | 19. 02. 2019. u 10:00 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bakir Izetbegović je kazao da je njegova stranka bila spremna ustupiti jedno ministarstvo odnosno s osam ministarstava preći na sedam, dok je lider HDZ-a BiH Dragan Čović ponovio ono što je već poznato u javnosti da njegova stranka i dalje traži šest ministarstava.

Izvještaj je to s neuspjelog sastanka o formiranju vlasti s kraja veljače 2015. godine. Iako se ove godine tek krenulo u ozbiljne pregovore o formiranju vlasti i iako su ovog puta na tepetu viši ciljevi poput Izbornog zakona i puta u NATO, situacija je slična. Samo, ovog puta ne višim razinama nema Demokratske fronte koja je tada bila u igri, a ovog puta su glavni akteri stari igrači – SDA i HDZ BiH te SNSD na državnoj razini.

Izetbegović je, pisalo se nakon sastanka od kojih je prošlo četiri godine, neizravno kritizirao Čovića zbog njegove nepopustljivosti odnosno ''natezanja'' oko jedne srpske pozicije.

Davanje mjesta

''SDA je bila spremna dati jedno bošnjačko (ministarsko) mjesto. Da smo imali sličan pristup ostalih danas bismo riješili tu stvar'', kazao je Izetbegović očito aludirajući na nepopustljivost HDZ-a BiH.

S druge strane, Čović je potvrdio kako HDZ BiH neće dopustiti da se uspostavi vlast na državnoj razini sve dok se ne dogovori sastav vlade Federacije BiH iako je protekle nedjelje postignut sporazum o ustroju novog Vijeća ministara BiH.

'''Nećemo prihvatiti nikakav modalitet imenovanja Vijeća ministara BiH dok se ovo ne riješi'', kazao je Čović.

Te veljače 2015. godine čelnici SDA, HDZ-a BiH i DF-a nisu se uspjeli dogovoriti o formiranju nove Vlade FBiH. Početkom ožujka, DF će napustiti ideju o sjedanju u vlast zbog broja ministarstava koja su dodijeljena HDZ-u, pa je potom oživljela ljubav SDA i SBB-a.

No, na višoj razini dogovorena je raspodjela ministarstava u Vijeću ministara BiH.

Energija

''Tako će HDZ-ovoj koaliciji pripasti tri ministarstva – financija, obrane i pravde, te četiri pozicije zamjenika ministara i to u resorima ministarstva vanjskih poslova, vanjske trgovine, sigurnosti te prometa i komunikacija. Strankama koje čine Savez za promjene pripast će tri ministarske pozicije –vanjske trgovine, vanjskih poslova i sigurnosti, kao i tri pozicije zamjenika ministara – na mjestima civilnih poslova, obrane te izbjeglica. SDA-u će, osim pozicije predsjedatelja Vijeća ministara BiH, propasti ministarstva civilnih poslova te izbjeglica, kao i pozicije zamjenika ministara u resorima financija i pravde. Demokratskoj fronti pripast će mjesto ministra prometa i komunikacija te mjesto zamjenika ministra u resoru obrane'', pisalo se o formiranju državne vlasti.

Ured visokog predstavnika u BiH, prateći pregovore o zauzimanju pozicija, govorio je kako treba početi ispunjavati obećanja, a neki su mahali optimizmom.

''Osjetio sam pozitivnu energiju i spremnost za rješavanje problema Federacije BiH u narednom periodu'', izjavio je predsjednik FBiH Marinko Čavara nakon što je zajedno s dopredsjednicima Melikom Mahmutbegović i Milanom Dunovićem obavio razgovore s kandidatima SDA, HDZ-a BiH i DF-a za sastav Vlade FBiH, koji su nakon pregovora ipak raspodijelili pozicije.

Čavara je nakon sastanka istaknuo da svi oni koji su prihvatili odgovornost u Vladi Federacije BiH imaju optimizma da na svojim pozicijama mogu napraviti iskorak u interesu svih naroda i građana koji u tom entitetu žive.

Kakav je iskorak prosudite sami.

Kopirati
Drag cursor here to close