Kome?

Pet veleposlanstava pisalo zbog vlasti

Iz pet veleposlanstava su istaknuli kako će i dalje ostati posvećeni osiguranju mira i stabilnosti koji bi trebao donijeti napredak svim građanima BiH.
Vijesti / Politika | 29. 08. 2019. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstva pet najutjecajnijih zapadnih zemalja u Bosni i Hercegovini pozvala su u srijedu na postizanje kompromisa oko ustroja vlasti u toj zemlji te nastavka ostvarenja njezinih vanjskopolitičkih ciljeva nakon što je Predsjedništvo BiH odgodilo raspravu o imenovanju mandatara novog saziva Vijeća ministara BiH skoro jedanaest mjeseci nakon održanih izbora.

''Odluka o odlaganju sjednice Predsjedništva BiH ističe potrebu za kompromisom i izgradnjom konsenzusa političkih stranaka i lidera u BiH'', stoji u zajedničkoj izjavi veleposlanstava SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke, koju je poduprla i misija Europske unije u BiH.

Iz pet veleposlanstava su istaknuli kako će i dalje ostati posvećeni osiguranju mira i stabilnosti koji bi trebao donijeti napredak svim građanima BiH.

''Formiranje vlasti i nastavak napretka prema reformama koje su u skladu s postojećim ciljevima i opredjeljenjima vanjske politike, ključni su sljedeći koraci za BiH i njenu budućnost'', stoji u zajedničkom priopćenju pet veleposlanstava u BiH.

Pri tome su naveli kako su njihove zemlje i dalje čvrsto privržene snažnim i djelotvornim državnim institucijama, te su diplomatski predstavnici SAD-a, Francuske, Velike Britanije, Italije i Njemačke pozvali političke čelnike da u BiH da u cijelosti poštuju Ustav i zakone BiH.

Naime, predsjednici vodećih nacionalnih stranaka HDZ-a BiH Dragan Čović, SDA Bakir Izetbegović i SNSD-a Milorad Dodik početkom kolovoza postigli su sporazum o uspostavi vlasti na razini BiH.

Nedugo nakon toga vodeća bošnjačka SDA je preduvjetom izbora novog saziva Vijeća ministara postavila je dostavu Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) reformi NATO savezu, s čime se ne slaže srpska strana.

I posebni predstavnik EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark izjavio je kako ANP ne bi trebao predstavljati uvjet za uspostavu vlasti, te da se radi o tehničkom pitanju.

Kopirati
Drag cursor here to close