Neće glatko

Pale zakletve i prve svađe: Tko će sve sjediti u federalnim klupama?

Već na samoj raspravi o dnevnom redu došlo je do nesuglasica vezanih za izbor predsjedatelja i njegova zamjenika
Vijesti / Politika | 27. 11. 2018. u 14:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novoizabrani zastupnici položili su zakletvu na konstituirajućoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Tekst zakletve glasi: ''Svečano izjavljujem da ću povjerenu dužnost obavljati savjesno, pridržavati se Ustava Bosne i Hercegovine, Ustava Federacije Bosne i Hercegovine i zakona, zalagati se za ljudska prava i slobode i da ću u svim prilikama štititi interese Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i ravnopravnost naroda i građana koji  u njoj žive''.

Prva svađa

Na sjednici su uručeni certifikati zastupnicima te imenovana Privremene mandatno-imunitetske povjerenstvo koje je Zastupničkom domu predložilo da verificira danas mandate 95 zastupnika koji su potom svečano položili zakletvu.

No, već na samoj raspravi o dnevnom redu došlo je do nesuglasica vezanih za izbor predsjedatelja i njegova zamjenika. Zastupnik SDP-a Damir Mašić rekao je da je spajanjem točke dnevnog reda o ovom izboru prekršen dogovor o dnevnom redu.

''Vi ste, gospodine Mušiću, na ovogodišnjim izborima izabrani u Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, tako da više ovdje nemate legitimitet'', rekao je Mašić koji je rekao kako je ranije zatraženo da dnevni red bude identičan onome koji je bio na konstituirajućoj sjednici 2014. godine. Istaknuo je da se predsjedavajući i njegovi zamjenici ne imenuju "u paketu" zbog nacionalne pripadnosti.

Foto: Fena / 



Zastupnik SDA Ismet Osmanović kazao je da je predloženi dnevni red postavljen u skladu s Poslovnikom o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Kaplanovo objašnjenje

Zastupnik SDA Asim Sarajlić je rekao da zastupnici koji nisu sjedili u prethodnom sazivu ne znaju što je praksa, ali da zato vrlo dobro znaju što je Poslovnik o radu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH.

Zastupnik SDP-a Irfan Čengić kazao je da je praktično nemoguće birati predsjedavajućeg i njegove zamjenike u paketu.

''Zbog toga nam treba točka A i točka B kako bismo vidjeli tko je tko po nacionalnosti. Zato nemojte mjenjati dnevni red koji ste predložili'', rekao je Čengić.

Zastupnica PDA Elzina Pirić rekla je da je predstavnik SDA bio na sastanku kada je utvrđen dnevni red te da je na tom sastanku mogao dati svoj komentar na dnevni red koji je usvojen, a koji Mušić danas pokušava promijeniti.

Zastupnik SDA Salmir Kaplan kazao je da dnevni red predlaže predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, a ne neformalna skupina zastupnika.

Foto: Fena / 

''Mijenja mu se, došlo mu, promijenio'', rekao je Kaplan.

Mušić je na kraju stavio na izjašnjavanje dnevni red kakav je zastupnicima dostavljen u pozivu za konstituirajuću sjednicu Parlamenta FBiH. Ovakav dnevni red usvojen je s 51 glasom za, bez glasova SDA i HDZ-a.

Inače, ovaj Dom ima 98 zastupničkih mjesta, ali dvoje novoizabranih, Lidija Bradara i Mijo Krešić, nisu prisustvovali sjednici, dok Mirsad Zaimović nije predao izjave o prihvaćanju ili odbijanju mandata te izjavu o prijemu uvjerenja.

Prema broju osvojenih mandata na Općim izborima, 12 političkih subjekata participirat će u sljedeće četiri godine u novom sazivu.

Imena

Izabrani članovi Doma iz Stranke demokratske akcije su: Miralem Galijašević, Melika Mahmutbegović, Sebija Izetbegović, Denijal Tulumović, Eldar Čomor, Adnan Efendić, Osman Ćatić, Husein Rošić, Mirsad Peco, Asim Kamber, Asim Sarajlić, Suad Kaknjo, Mirsad Zaimović, Ibrahim Zukić, Belma Pojskić, Hamdija Abdić, Salmir Kaplan, Senad Mašetić, Rahim Gadžić, Mirza Ganić, Edita Mazić, Samira Begić, Salko Bukvarević, Adisa Kokić - Hinović, Salko Zildžić, Kenela Zuko, Ismet Osmanović. 

Zastupnici iz Socijaldemokratske partije BiH su: Mujo Hasić, Nijaz Helez, Zlatko Ercegović, Damir Mašić, Senaid Begić, Hasan Muratović, Nedžad Šećić, Elvir Karajbić, Irfan Čengić, Albin Muslić, Meliha Bijedić, Jasmina Zubić, Lana Prlić, Mile Atlagić, Mira Grgić, Ivan Boban

Koaliciju koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica BiH (HDZBiH, HSS, HKDU, HSP-HNS, HSP DR AS, HDU BiH, HSS SR), u naredne četiri godine će zastupati: Dario Knezović, Marinko Čavara, Stanko Musa, Lidija Bradara, Ivica Pavković, Jelka Milićević, Marijan Klajić, Mladen Bošković, Petar Galić, Josip Martić, Boris Marjanović, Ante Baković, Delfa Dejanović, Ivan Musa, Mijo Krešić, Goran Opsenica. 

Foto: Fena / 


Zastupnici iz Demokratske fronte - Građanskog saveza su: Samer Rešidat, Nihad Čolpa, Ahmed Džubur, Alma Kratina, Bahrudin Šarić, Zeid Mujić, Hajrudin Žilić, Dževad Adžem, Mustava Hrvić, Mara Đukić. 

Iz redova Saveza za bolju budućnost BiH, članovi su: Mirsad Kacila, Zlatko Kravić, Sanela Prašović - Gadžo, Azra Hadžić Bećirspahić, Faika Mujanović - Glamočanin, Adin Huremović, Šemsudin Kavazović, Munib Jusufović. 

Našu Stranku će zastupati: Sabina Čudić, Nasiha Pozder, Amela Kuskunović, Sanela Klarić, Mirsad Čamdžić, Miomirka Melank, a Pokret demokratske akcije: Elzina Pirić, Safer Demirović, Azmir Husić, Husein Topčagić. 

Nezavisni blok čine: Eldin Vrače, Elmedin Voloder, Dženana Hodžić, Amer Obradović, dok su članovi Doma iz A SDA Irfan Durić i Tahir Nuhić.

Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990 - HSPBiH  - HNL zastupaju Boro Krišto i Luka Faletar, Narod i pravdu Nermin Muzur i Goran Akšamija, dok je zastupnik Laburističke stranke BiH Mirvet Beganović.

Kopirati
Drag cursor here to close