Cvijanović

Ovu godinu smo definitivno izgubili

Na pitanje kako je došlo do dogovora o novom sastavu Vijeća ministara jer su čak i novinari bili iznenađeni kada se pojavila ta vijest, rekla je kako se naoko nije događalo ništa.
Vijesti / Politika | 13. 08. 2019. u 09:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovu godinu smo definitivno izgubili. Da smo se mi ovdje posložili do svibnja, onda bi znanje novog europskog povjerenstva o nama bilo drugačije. Sad ćemo neke stvari morati raditi ispočetka'', rekla je u intervjuu za Nezavisne novine Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Cvijanović kaže kako su mnoge stvari usporene, pa i dobivanje kandidatskog statusa.

''Ova godina bila je odlična šansa da dođemo do kandidatskog statusa. Europa želi zabilježiti uspjehe i pojedinačno njihovi ljudi na važnim pozicijama koji odlaze. Ako smo sve ove godine pričali da nam je to cilj, ovo nam je bila prilika da taj cilj ostvarimo. A mi nismo mogli osigurati osnovnu stvar - da formiramo vlast nakon izbora. Tako da smo propustili priliku. Tu više nije stvar ni upitnik, ni mišljenje, nego jesmo li formirali vlast. Nije bilo ni elementarne stvari, ni kredibilnog partnera za Europu'', navela je, između ostalog, Cvijanović.

Govoreći o suradnji s NATO-om i onome što oko NATO-a stoji u principima koje su potpisali čelnici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a, rekla je kako je to vrlo jasno definirano u principima.

NATO 

''Jasno je i kroz našu prethodnu komunikaciju i iznošenju stavova u javnosti. Mi nikada nismo sporili da treba da postoji suradnja s NATO-om. Ne da nismo sporili, mi smatramo da ona treba postojati, jer smatramo da nam suradnja s NATO-om treba kako bismo jačali naše sigurnosne kapacitete i dosegnemo neku razinu, ali to ne znači da trebamo ući u NATO, pogotovo zato što imamo tu rezoluciju, koja se ne odnosi samo na neutralnost prema NATO-u nego prema bilo kojem vojnom savezu. Što se tiče ANP-a, sve je definirano u principima. Kada formiramo vlast, onda trebamo definirati sve što treba predstavljati ta suradnja. To bi bilo logično. Ali ovdje nema logike, ovdje ima samo proste političke agende i to one sirove'', kaže predsjednica RS-a.

Navela je i kako SDA želi smanjiti prostor SNSD-u na vlasti, zato što SNSD za njih nije željeni partner.

''Za njih su željeni partner SDS i PDP, jer su s njima mogli bolje surađivati nego što su taj isti SDS i PDP željeli surađivati sa svojim institucijama ovdje u RS, odakle su i izabrani na pozicije. Formirali su vlast s izbornim gubitnicima, a sad su još veći gubitnici, jer su na izborima izgubili još više glasova'', rekla je Cvijanović Nezavisnim novinama.

SDA

Na pitanje kako je došlo do dogovora o novom sastavu Vijeća ministara jer su čak i novinari bili iznenađeni kada se pojavila ta vijest, rekla je kako se naoko nije događalo ništa.

''Ali u takvim procesima uvijek se nešto događa ispod površine i postojala su određena kretanja. I njima u Sarajevu, prvenstveno SDA, postalo je malo preteško da nose teret da jesu oni ti koji blokiraju vlast. Oni blokiraju i europski proces. Mi smo davno trebali ući u tu skoro pa tehničku fazu, da poduzmemo korake koje je trebalo poduzeti i prema Bruxellesu, ali u krajnjem slučaju i prema građanima, što je opet važnije od bilo kojeg Bruxellesa. Ali s druge strane, oni imaju neku svoju političku agendu'', rekla je, između ostalog, Cvijanović u intervjuu Nezavisnim novinama.

Kopirati
Drag cursor here to close