Tko je za?

Otpremnina od 35.000 KM je u redu?!

Zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u visini svojih 6 ostvarenih neto plaća isplaćenih u 6 mjeseci ili 6 prosječnih mjesečnih neto plaća.
Vijesti / Politika | 21. 01. 2020. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog da se otpremnine za odlazak u mirovinu parlamentarcima, ministrima i članovima Predsjedništva BiH ograniče na 10.000 KM nije usvojen, ne dobivši podršku nijednog predstavnika iz Republike Srpske u parlamentu BiH, piše Oslobođenje.

Prijedlog da se maksimalna otpremnina smanji sa 35.000 na 10.000 KM je pao jer je 20 zastupnika glasovalo protiv, dok je 15 bilo “za”, uz 4 suzdržana.

Predlagač Damir Arnaut, od jučer samostalni zastupnik, nakon sjednice u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH je rekao da je degutantno da u ovoj zemlji postoji 20 ljudi koji smatraju da je otpremnina od 35.000 KM u redu, a kamoli da se radi o pola parlamenta.

''Sada nemam dileme da će ova gladna ekipa u ovom mandatu vratiti bijeli kruh, povećati plaće, proširiti privilegije'', rekao je te procijenio da bi se izmjenom ovog zakona moglo uštediti pola milijuna KM.

Zanimljivo je, navodi Oslobođenje, da prijedlog nije podržao nijedan od tri kluba iz Republike Srpske, iako su se u PDP i SDS ranije također zalagali za sličan prijedlog.

Iz RS protiv su bili: Nebojša Radmanović, Adil Osmanović, Nenad Nešić, Jakov Galić, Snežana Novaković Bursać, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Miljanović, Mira Pekić, Branislav Borenović, Dragan Mektić i Mirko Šarović.

Kako tvrde iz PDP, za to se zalažu i dalje i uvjeravaju da je rezultat glasovanja bio… tehnička greška!?

''Кad se sjednica ubrzava da se što prije završi i kad je glasovanje u ovoj mjeri konfuzno, greške su moguće. Ovaj put smo imali 48 točaka za glasovanje koje je Кolegij parlamenta ubrzao i pri tome je došlo isključivo do tehničke greške na listingu za glasovanje u našem klubu'', rekla je zastupnica PDP u PS BiH Mira Pekić, prenosi blicsrpska.info.

 



Iz SNSD-a su pak objasnili da će ovakav prijedlog podržati kada bude predloženo neko bolje rješenje.

''Gospodin Arnaut je već sada dobro prepoznat kao zastupnik koji se rukovodi populističkim potezima i željom za simpatijama javnosti'', rekla je šefica Kluba Snježana Novaković Bursać.

Rekla je kako je stav Kluba zastupnika SNSD da sve inicijative i zakonska rješenja koja je formiralo Vijeće ministara, u prethodnom, a posebno tehničkom mandatu, od njih neće dobiti podršku sve do novih mišljenja, novog Vijeća ministara i novih stavova po tom pitanju.

''Mi ne mislimo da Damir Aranat treba da uređuje financiranje, plaće i naknada na razini BiH nego da to treba sagledati u cjelini i predložiti jedno bolje rješenje', dodala je.

Za ovaj prijedlog glasalo je nekoliko zastupnika SDA, SDP, DF, SP, kao i SBB, dok na sjednici nisu bili prisutni Arnaut, Nenad Stevandić (US) i Mirsad Kukić (PDA).

Naime, zaposleni u institucijama BiH imaju pravo na otpremninu prilikom odlaska u mirovinu u visini svojih 6 ostvarenih neto plaća isplaćenih u 6 mjeseci ili 6 prosječnih mjesečnih neto plaća iz prethodne godine u BiH, ako je to za njega povoljnije, bez obzira na visinu ostvarene plaće koju zaposleni ima. Kada su u pitanju parlamentarci, njihove otpremnine otprilike iznose od 28.000 do 30.000 KM, pa je za ove iznose za 6 godina izdvojeno skoro 400.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close