Uvjeti

Opet stalo: SDA blokira vlast zbog Izbornog zakona

U četvrtak bi trebalo biti sve jasnije nakon susreta izaslanstava SDA i HDZ-a, kada će se najviše razgovarati o Vladi FBiH.
Vijesti / Politika | 11. 12. 2019. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

SDA će, ukoliko iz HDZ-a budu insistirali na izmjeni Izbornog zakona, zategnuti konopac zbog formiranja Vlade FBiH, navode Nezavisne novine dodajući kako je sve izvjesnije da Zoran Tegeltija, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, neće do danas dobiti imena svih kandidata za ministre i zamjenike u Vijeću ministara.

Banjalučke novine navode kako imaju neslužbena saznanja da će u četvrtak sve biti jasnije nakon susreta izaslanstava SDA i HDZ-a, kada će se najviše razgovarati o Vladi FBiH.

Ukoliko Čović bude insistirao na izmjeni Izbornog zakona BiH, izvor Nezavisnih tvrdi da će SDA zakočiti imenovanje Vijeća ministara te da zbog toga i ne dostavlja imena kandidata. Kako kaže izvor Nezavisnih novina, SDA želi da se Vlada FBiH formira u paketu s Vijećem ministara, a ovom u prilog ide i nedavna izjava Halida Genjca, glavnog tajnika SDA, koji je rekao da formiranje Vijeća ministara i Vlade FBiH mora ići paralelno.

"Ono što je sigurno zasad jeste da Fadil Novalić i Jelka Milićević ostaju na svojim pozicijama, premijera FBiH i ministra financija FBiH. Također, funkciju neće mijenjati ni Melika Mahmudbegović iz SDA i Milan Dunović iz DF-a", kaže izvor Nezavisnih i dodaje da je Marinko Čavara, visoki dužnosnik HDZ BiH, ostao na poziciji predsjednika FBiH i da nije imenovan u Vijeće ministara BiH na poziciju ministara civilnih poslova s obzirom na to da po zakonu jedan čovjek ne može obavljati dvije izvršne funkcije.

Za petak je planiran i sastanak predsjednika stranaka koalicionih partnera u FBiH, SDA, DF i SBB-a.

"Svaki od njih doći će sa suradnicima, gdje će se definirati okosnice programa djelovanja kroz Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH. Sve drugo će biti poznato poslije sastanka", rekao je za Nezavisne Dženan Đonlagić, visoki dužnosnika DF-a.

Istodobno, potpredsjednik SDA Edin Ramić u izjavi za Oslobođenje rekao je kako isti partneri formiraju federalnu Vladu, neke kantonalne i državnu vladu, ''tako da je logično da se, nakon što su ti procesi otkočeni, stvari krenu slagati''.

U DF-u nisu željeli davati izjave dok ne bude održan sastanak, planiran najvjerojatnije za petak, i to predstavnika SDA, SBB-a i DF-a, gdje će se razgovarati i o koaliciji i o programskim aktivnostima. Sastanak SDA i HDZ-a bi trebao biti održan dan ranije, u četvrtak.

'''Koliko mi je poznato, HDZ ostaje pri ranijim stavovima. Znači, izmjene izbornog zakonodavstva, pa onda formiranje federalne Vlade. Na tim sastancima će, između ostalog, biti govora o tome, ali i o Gradu Mostaru, kako bi se našlo rješenje'', kazao je za Oslobođenje glasnogovornik HDZ-a BiH Anđelko Maslać.

Kopirati
Drag cursor here to close