Rasprava o migrantima

Opet se izvlači mostarski ''napad na državu''

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je upozorio na reakciju ministra Mektića kada je u pitanju bilo zaustavljanje kolone migranata na putu do Mostara i Izbjegličkog centra u Salakovcu prije mjesec dana, kada su najavljena hapšenja.
Vijesti / Politika | 20. 06. 2018. u 14:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U Bosni i Hercegovini nastupio je raspad sistema kada je u pitanju priliv migranata'', kazao je danas zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Predrag Kožul.

Podsjetio je kako je u ovoj godini u BiH ušlo nekoliko tisuća migranata te rekao da HDZ traži od nadležnih institucija sve relevantne podatke i o broju migranata, ali i o kapacitetima s kojima  država raspolaže "u cilju sanacije posljedica ove krize".

Tisuće zaposlenih

Iznio je podatak da Služba za poslove sa strancima ima 230 zaposlenih, Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) 789, Granična policija 2.500 zaposlenih, ali i upitao  što je sve urađeno u rješenju ovog pitanja.

Napomenuo je da BiH nedostaju i zakoni koji će tretirati ovu oblast te je naglasio da će HDZ predložiti set zaključaka kojima će zatražiti sveobuhvatnu informaciju o tome, a u kojoj će biti podaci o ovoj situaciji u operativnom dijelu, ali i sigurnosnom smislu.

Zatražit će da se onda o njoj kvalitetno vodi rasprava na sjednici koja je planirana za početak idućeg mjeseca, međutim, rasprava je nastavljena kada je poslanik Nezavisnog bloka Senad Šepić naglasio da je situacija u Unsko-sanskoj županiji preteška.

Napomenuo je da osim problema sa smještajem postoje socijalni i politički problemi u sredinama u kojima migranti najviše borave, podsjećajući da je s početka godine tražio da se donesu mjere i napravi kvalitetna akcija nadležnih kako se ovo ne bi dogodilo.

Prelazak bez nadzora

Tijekom rasprave zastupnicima se obratio ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je upozorio da nedostaje kapaciteta za adekvatan odgovor kada je u pitanju povećan priliv migranata te da nedostaju sredstva za osiguranje većeg broja policajaca koji bi štitili granicu.

Zastupnik SDP-a Saša Magazinović podsjetio je da ministar nije govorio o strukturi migranata kao ni o bezviznom režimu kojeg je Srbija uspostavila s Iranom odakle u BiH najviše dolazi nelegalnih migranata.

Također, naglasio je kako je prije 180 dana bio s policajcima Granične policije BiH koji su tada rekli gdje će migranti ulaziti za nekoliko mjeseci.

''Otišao sam tamo pa smo bez nadzora prešli granicu sa Srbijom i vratili se, a od mene su onda pokušali napraviti cirkusanta. Tada sam postavio pitanje o tom problemu, a sada svi kukaju kako ne mogu zakrpiti te rupe'', rekao je Magazinović.

Na nepopunjenost sigurnosnih agencija u BiH te nedostatak sredstava za funkcioniranje tih institucija upozorio je i zastupnik Nezavisnog bloka Salko Sokolović, tvrdeći da se u tome ogleda "nesposobnost vlasti da prepozna problem".

Bez materijala

S obzirom da zastupnici nemaju pisanog materijala o ovom problemu, zastupnica DF-a Maja Gasal-Vražalica pozvala je da se rasprava o ovom pitanju odgodi za narednu sjednicu te da se zaduži Vijeće ministara da dostavi sve informacija koje je danas i Mektić iznio.

Zastupnik HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je upozorio na reakciju ministra Mektića kada je u pitanju bilo zaustavljanje kolone migranata na putu do Mostara i Izbjegličkog centra u Salakovcu prije mjesec dana, kada su najavljena hapšenja.

Na to je reagirao dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) koji je kazao da su sve institucije na ono što se dogodilo u tom konkretnom slučaju na Ivan-sedlu trebale reagirati, a ne samo Mektić.

''To što se dogodilo na Ivanu taj dan najgrublji je atak na ustavni poredak zemlje jer je lokalna odnosno kantonalna policija zaustavila izvršenje odluke institucija BiH i neka se presaberu i razmisle oni koji su to učinili'', kazao je.

Povreda Daytona

Za njega je to bila teška povreda Daytonskog mirovnog sporazuma i predstavlja krivično djelo jer je sloboda kretanja temeljni princip Daytonskog mirovnog sporazuma zbog čega bi se počinitelji trebali pripremiti na odgovornost.

Potom je reagirala dopredsjedavajuća Borjana Krišto (HDZ) upitavši postoji li u konkretnom slučaju odluka Vijeća ministara te postoji li pravilnik kako i na koji način se upućuju migranti.

Ultimativno je nakon toga Gasal-Vražalica tražila pauzu uime Kluba DF-a dok se zastupnicima ne dostavi materijal, a njenom zahtjevu udovoljio je predsjedavajući Doma Mladen Bosić (SDS).

Raspravu o Informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realiziranju aktivnosti vezanih za migrantsku krizu zatražili su poslanici HDZ-a BiH Borjana Krišto, Nikola Lovrinović i Predrag Kožul.

Mektić molio za novac

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je zastupnicima da svatko treba raditi na vlastitom jačanju granica te da BiH ne može sama zaustaviti migrantsku krizu.

Ali, naglasio je Mektić, mogu se stvoriti materijalne pretpostavke i svi drugi kapaciteti kako bi se upravljalo tim procesima i zaštitila granica, jer će problem migracija trajati još dugo.

Te migracije su po svom karakteru, pojasnio je Mektić, nezakonite i ilegalne, a prema njegovim procjenama u BiH se trenutno nalazi oko 2.500 migranata.

''U ovoj godini je u BiH ušlo oko 6.500 migranata, što znači da ih je oko 4.000 izašlo iz zemlje'', pojasnio je.

Naglasio je da od 2.500 graničnih policajaca koliko ih je predviđeno sistematizacijom, nedostaje njih 500 te da ni jedna agencija nema veću popunjenost od 65 posto.

''Tražimo da se dodatno zaposle granični policajci, ali nema sredstava. Molimo sam predstavnike međunarodne zajednice i veleposlanstava da nam pomognu, ali mi nemamo osnovnih sredstava da pregrupiramo policajce'', istaknuo je Mektić.

Kopirati
Drag cursor here to close