Odlaze u Njemačku

Migranti žele ići iz Salakovca: Hrana je svaki dan ista, potrebni su nam liječnici i lijekovi

''Za dva tjedna planiramo ići za Njemačku", kazala je Hakima iz Afganistana.
Lifestyle / Flash | 20. 06. 2018. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Uvjeti su nam ovdje dobri, međutim nemamo novca, imam troje djece, mnogo je potreba, liječnik nam dođe jedan dan, pa ga nema tri, imam problema s nogom i potrebni su mi lijekovi. Hrana je svaki dan ista, ali nemamo izbora. Međutim, ovdje se nećemo zadržati još mnogo. Za dva tjedna planiramo ići za Njemačku", kazala je Hakima iz Afganistana za N1, koja je smještena u Izbjegličkom centru u Salakovcu.

Njezin sin kaže kako želi ići u školu, ali da su mu rekli da mora platiti ako se želi obrazovati u BiH.

"Želim da idem u školu, međutim rekli su mi ovdje da trebam platiti ako se želim obrazovati. To me čini tužnim. I da, dobili smo poklone, znači nam to, ljudi nam mnogo pomažu i mi smo mnogo zahvalni", želja je malog Hilala iz Afganistana.

Broj migranata u Salakovcu među kojima je 70 djece konstantno se mijenja, jer svi oni imaju slobodu kretanja. I dok jedni dolaze, drugi odlaze iz Centra prema zemljama zapadne Europe.

U Centru se trenutno nalazi 170 migranata, a u utorak je stiglo 30 novih. Također tu žive od ranije i 33 izbjeglice. Sve njih povodom Svjetskog dana izbjeglica posjetile su ministrica Borovac, te predstavnica UNHCR-a.

''Zadovoljni smo  zbog uvjeta te činjenice kako možemo pružiti adekvatnu brigu migrantima, posebice izbjeglicama. Također, kada govorimo o izbjeglicama u ovom centru tu je dvadesetoro djece i trinaest odraslih osoba, raduje nas da se djeca školuju i imaju zdravstvenu zaštitu'', rekla je to ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, prilikom posjete izbjegličkom centru Salakovac pokraj Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close