Kao u SAD

OHR predlaže elektorski izbor izaslanika u Dom naroda Federacije BiH

Visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je da se dva OHR-ova prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva odnose na izbor izaslanika u Doma naroda Federacije BiH.
Vijesti / Politika | 09. 03. 2018. u 10:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ured visokog predstavnika (OHR) pripremio je dva prijedloga rješenja za reformu izbornog zakonodavstva koja su prezentirana bh. političkim stranaka, objavio je zagrebački Večernji list.

Na sastanku neformalne skupine "Prijatelji BiH" u Europskom parlamentu, visoki predstavnik Valentin Inzko kazao je Večernjakovom dopisniku iz Bruxellesa da se dva OHR-ova prijedloga izmjena izbornog zakonodavstva odnose na izbor izaslanika u Doma naroda Federacije BiH.

''Prvi model bi bio da se uvede nekakav elektorski koledž, izborni kolegij, kao što to ima Amerika na predsjedničkim izborima. U njega bi bili izabrani predstavnici županija i ondje bi neko tijelo odlučilo kojih 17 ide u Dom naroda FBiH iz svakog konstitutivnoga naroda'', kazao je Inzko.

Drugi model previđa uvođenje izbornog praga koji bi odredio koliki mora biti postotak birača iz jednog naroda da bi njihov glas birao.

''Može biti 1 ili 2 posto ili 6 posto, o tome bi se trebalo dogovoriti. Po drugom modelu, županije poput Goražda u kojem je samo 20-ak Hrvata, ne bi imale hrvatskog predstavnika u Domu naroda, a to bi se nadomjestilo hrvatskim predstavnikom iz županije u kojoj su Hrvati brojniji - i obrnuto s Bošnjacima'', dodao je Inzko.

Oba prijedloga tiču se samo načina izbora predstavnika u Dom naroda Federacije BiH, jer u međunarodnoj zajednici prevladava mišljenje da je reforma izbornog zakonodavstva koja se tiče izbora članova Predsjedništva BiH kompliciranija i teža za postizanje dogovora u ovako kratkom roku, navodi Večernjak.

Inzko je dodao kako ne namjerava iskoristiti bonnske ovlasti i nametati rješenja jer je "lokalno, zdravo rješenje puno bolje i trajnije".

Kopirati
Drag cursor here to close