Ako i tada...

Skeniranje glasačkih listića tek 2020. godine

Da se ja pitam, bilo bi realno, ali znajući kako rade naše vlasti i Središnja izborna komisija, onda ne vjerujem.
Vijesti / Politika | 09. 03. 2018. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je Zastupnički dom parlamenta BiH usvojio izmjene Izbornog zakona BiH kojim se, između ostalog, predviđa skeniranje glasačkih listića, od toga, po svemu sudeći, na predstojećim, izborima u listopadu neće biti ništa, već je izvjesnije da to bude za dvije godine.

Ukoliko izmjene ovog zakona dobiju podršku i u Domu naroda (što je vrlo teško i sudeći prema glasovanju u Zastupničkom domu sedam izaslanika će glasovati za, a osam protiv), problem će  osigurati novac za uvođenje novih tehnologija, a ukoliko se i to uradi, veliko je pitanje je li se za svega nekoliko mjeseci može okončati međunarodni tender za nabavku opreme koji mora biti raspisan.

"Da se ja pitam, bilo bi realno, ali znajući kako rade naše vlasti i Središnja izborna komisija, onda ne vjerujem. Nije bilo para za prozirne kutije, za što je trebalo 120.000 KM, onda da ne pričamo o ovome. Od ovog izbornog ciklusa teško da će biti moguće jer ne vjerujem da će se neko potruditi da to provede", rekao je za "Nezavisne" Damir Bećirović, jedan od zastupnika Zastupničkog doma parlamenta BiH, koji je i predložio izmjene u smjeru da se uvede skeniranje glasačkih listića i elektronska registracija birača.

Procedura u slučaju da Dom naroda parlamenta BiH kao i Zastupnički dom usvoje izmjene Izbornog zakona je takva da će prije svega biti potrebno u proračunu BiH pronaći oko 13 milijuna KM, a nakon toga pripremiti i raspisati međunarodni tender sa rokom za dostavu ponuda od najmanje mjesec dana.

Ako se u obzir uzmu iskustva u BiH sa milijunskim tenderima, gotovo je sigurno da će prije svega na tendersku dokumentaciju, a kasnije i na izbor dobavljača vrlo vjerojatno biti žalbe, čije rješavanje može trajati mjesecima.

"U proračunu za ovu godinu nisu planirana sredstva za te namjene", rekli su nam jučer u Ministarstvu financija i trezora BiH.

U Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) BiH jučer nisu mogli govoriti na temu je li dovoljno vremena da se na ovim izborima, ukoliko to parlament usvoji, uvedu nove tehnologije u izborni proces.

"SIP podržava poboljšanje izbornog procesa i uvođenje novih tehnologija i niz aktivnosti smo imali tim povodom, od prezentacije opreme do izdavanja publikacija", rekla je za Nezavisne je Maksida Pirić, glasnogovornica SIP BiH.

Deklarativno u BiH se gotovo svi zalažu za poboljšanje izbornog procesa, posebno u dijelu kako bi se maksimalno smanjile manipulacije prilikom brojanja glasova i registracije birača. U slučaju da izmjene Izbornog zakona usvojene u Zastupničkom domu parlamenta BiH i zažive, birači bi se putem otiska prstiju evidentirali prije glasovanja, a nakon što glasuju svoj listić bi provlačili kroz mašinu sličnu tiskarsku koja bi odmah evidentirala taj glas, a tek nakon toga listić ubacivali u glasačku kutiju.
To bi značilo da se odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta znaju preliminarni rezultati izbora, a nakon što se ona zatvore, birački odbori bi ponovo ručno brojali glasove.

"Ukoliko postoje politička odgovornost i volja, to se može uvesti i na sljedećim izborima. Ne vidim zašto bi to nekome bio problem da se uvedu nove tehnologije. Točno je da treba međunarodni tender, ali postoji mogućnost i rentiranja te opreme od država koje je već imaju, a onda u proračunu osloboditi novac da se to nabavi za sljedeće izbore", rekao je Vehid Šehić, politički analitičar i bivši predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close