SDA i HDZ

Održan tajni sastanak: Izbori u Mostaru u veljači 2021.?

Posljednji izbori u Mostaru održani su 5. listopada 2008. godine, a nakon presude Ustavnog suda BiH neprekidno gradom vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić.
Vijesti / Politika | 30. 05. 2020. u 12:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izbori za Gradsko vijeće Grada Mostara trebali bi nakon 2008. godine ponovo biti održani u veljači sljedeće, 2021. godine, piše Klix.

Iako dinamika stranačkih odnosa između SDA i HDZ-a ne ide u prilog postizanju dogovora, posljednja presuda Suda u Strasbourgu i ovlaštenja koja ima Ustavni sud BiH, a posljedično Središnje izborno povjerenstvo (SIP) ubrzavaju tok događaja.

Sastanci stranačkih rukovodstava odvijaju se dalje od očiju javnosti, a kako saznaje portal Klix.ba predstavnici gradskih mostarskih organizacija i rukovodstva stranaka preksinoć su se, pod okriljem Veleposlanstva Sjedinjenih Država, sastali u Sarajevu. Na sastanku su bili najavljeni i lideri Bakir Izetbegović i Dragan Čović.

Posljednji susret nije donio konačan dogovor, jer je HDZ "povukao ručnu", pozivajući se na standardnu mantru nediranja u Statut Grada Mostara gdje bi zahtjevi SDA bili ispoštovani kroz opširan politički sporazum čije provođenje bi jamčili strani veleposlanici i međunarodne organizacije uključene u dogovor.

Ipak, kako saznaju, pritisnuti zahtjevima međunarodnih predstavnika i ovlaštenjima SIP-a iz presude u sporu Baralija protiv BiH, stranačke organizacije u Mostaru već su krenule u pripreme za izbore, formirale izborne stožere te je konačan dogovor posve izvjestan.

Posljednji izbori u Mostaru održani su 5. listopada 2008. godine, a nakon presude Ustavnog suda BiH neprekidno gradom vlada HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Brojni pregovori zadnjih desetak godina nisu urodili plodom, ali Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u listopadu 2019. godine po tužbi Mostarke Irme Baralije protiv države Bosne i Hercegovine presudio je da su građanima najvećeg grada u Hercegovini povrijeđena ljudska prava te ostavio mogućnosti da Ustavni sud donese privremeno rješenje.

Kopirati
Drag cursor here to close