Čolak i Nović

Odgađanje izbora je lakrdija

Nović je konstatirao da bi u svakoj normalnoj zemlji bilo normalno da se SIP bira na legalan i legitiman način i da bude neovisno tijelo.
Vijesti / Politika | 27. 05. 2020. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izaslanik u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Bariša Čolak ocijenio je da su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva u BiH izabrani na nezakonit način zbog čega se u pitanje dovode sve njihove odluke, pa i odgađanje izbora.

"Tu je povrijeđeno niz zakonskih propisa. Što je sa onim koji su se prijavili ili su se htjeli prijaviti na raspisane izbore, gdje je njihovo pravo? Jesu li oni diskriminirani ili nisu?", rekao je Čolak.

Objasnio je kako prema Izbornom zakonu nije moguće pomjerati izbore koji nisu provedeni, te da je moguće jedino pomjeriti izbore koji nisu održani na jednom biračkom mjestu i to na najmanje sedam, a najviše 30 dana.

Čolak je rekao da je žalosno da na računu Centralne banke BiH "leži" 330 milijuna eura koje je doznačio Međunarodni monetarni fond, a da se BiH bori s ekonomskom krizom prouzrokovanom epidemijom virusa korona.

"Postoji veoma precizan sporazum o raspodjeli tog novca i sad se to dovodi u pitanje. Znamo tko to radi, ali ja ne mogu proniknuti zašto se to radi. Suludo je tvrditi da su sad problem kantoni, kao da oni već nisu u ustavno-pravnom sustavu BiH", zaključio je Čolak.

Istodobno, izaslanik srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović (SNSD) rekao je da je SIP izravno vezan za političke stranke i da je prolongiranje izbora u BiH čista lakrdija.

Nović je konstatirao da bi u svakoj normalnoj zemlji bilo normalno da se SIP bira na legalan i legitiman način i da bude neovisno tijelo.

"U SIP-u trebaju sjediti najiskusniji i najbolji pravnici koji izuzetno dobro poznaju cjelokupan postupak i da procjenjuju da li mogu prolongirati izborni proces ili ne. U BiH ovakvoj kakva jeste pitanje je da li postoji išta što bi bilo nezavisno", naglasio je Nović.

Prema njegovim riječima, prolongiranje izbora mora biti jasno svima u BiH ukoliko se to čini.

"Očigledno je da je u BiH dosta toga lakrdija. U BiH se ne poštuju nikakvi ni zakonski, niti ustavni principi", naveo je Nović.

Kopirati
Drag cursor here to close