Veselo

Odbrojavanje je počelo

Zakazane su dvije sjednice Predsjedništva BiH. Prvo, redovna da bi raspravljali o Godišnjem nacionalnom programu BiH. Od ishoda ove, zavisi hoće li biti sljedeće...
Vijesti / Politika | 15. 08. 2019. u 09:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjednica Predsjedništva BiH na kojoj će biti razmatrano pitanje imenovanja novog predsjedatelja Vijeća ministara zakazana je za utorak. Imenovanje će ipak, objavila je Federalna televizija, zavisiti od postizanja dogovora o slanju Godišnjeg nacionalnog programa Bosne i Hercegovine.

Naime, zakazane su dvije sjednice Predsjedništva BiH. Prvo, redovna na zahtjev predsjedatelja Željka Komšića i to da bi raspravljali o Godišnjem nacionalnom programu BiH. Do posljednjeg trenutka ostat će nepoznanica hoće li ova točka ostati dio dnevnog reda.


Od ishoda ove, zavisi hoće li biti sljedeće, izvanredne sjednice na zahtjev Milorada Dodika da bi Zorana Tegeltiju konačno službeno predstavio kao novog predsjedatelja Vijeća ministara BiH.

FTV navodi kako to neće ići lako jer Željko Komšić glas neće dati bez pronalaska rješenja za NATO.

''Gospodin Dodik ima sljedeće mogućnosti, prihvatiti ANP, potpuno odbiti ANP ili prihvatiti ANP i predložiti eventualne izmjene koje su prema njegovom mišljenju opravdane, pa da se onda svi o tome izjasnimo'', navodi Komšić.

Presudan bi mogao biti glas Šefika Džaferovića, koji je ranije jasno poručio da će stati uz Komšića, ali i dalje vjeruje u postizanje kompromisa.

''Očekujem da se do održavanja redovne i izvanredne sjednice Predsjedništva BiH, zakazanih za 20. kolovoza, postigne kompromis o sadržaju i slanju Godišnjeg nacionalnog programa BiH (ANP) za suradnju s NATO-om, kao i o imenovanju mandatara za sastav budućeg Vijeća ministara BiH'', poručio je Džaferović.

 

''Do kraja roka koji su predsjednici SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a postavili za formiranje Vijeća ministara BIH ostalo je dvadesetak dana. Odbrojavanje je počelo, a dogovor - po svemu sudeći, nije ni blizu'', zaključuje FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close