Popunjavanje Doma

Novopečenje Hrvata

Tamo gdje Hrvata nema, jer su malobrojni, pa nisu ni mogli dobiti zastupnici u kantonalnim skupštinama, kao što je to slučaj u USK, ''uskaču'' obično Bošnjaci…
Vijesti / Politika | 21. 12. 2018. u 12:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zastupnik u Unsko-sanskom kantonu u Federaciji BiH Rasim Halkić izabran je kao lažni Hrvat za potpredsjednika kantonalne Skupštine'', objavila je Srna navodeći kako su se Halkić i Anel Šahinović prepirali tko će od njih dvojice dobiti poziciju koja inače pripada Hrvatima - mjesto potpredsjednika Skupštine USK.

Buduću da dogovora nije bilo, skupštinska većina, koju čini više bošnjačkih stranaka, izabrala je Halkića, člana SDP-a.

Srna navodi kako ''tu nije kraj Ramizovoj političkoj karijeri kao novopečenog Hrvata''. On ili možda Anel Šahinović, zavisno od dogovora, bit će izabran kao hrvatski izaslanik u Domu naroda FBiH.

Naime, prema posljednjoj odluci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH, iz svakog kantona u FBiH bira se po jedan zastupnik svakog konstitutivnog naroda.

Tamo gdje Hrvata nema, jer su malobrojni, pa nisu ni mogli dobiti zastupnici u kantonalnim skupštinama, kao što je to slučaj u USK, ''uskaču'' obično Bošnjaci koji se predstavljaju kao Hrvati. Tako dobivaju pozicije na svim razinama vlasti.

I u Goraždu, gdje živi jedva nekoliko Hrvata, pojavili su se ''hrvatski predstavnici'', navode hrvatski portali.

Izvjesni Edin Fejzić za sebe tvrdi da je Hrvat islamske vjeroispovijesti, te popunjava mjesto koje pripada hrvatskim predstavnicima.

Ramiz Halkić ili Anel Šahinović vjerojatno neće biti jedini Bošnjaci koji će biti predstavnici Hrvata u Domu naroda.

''Ali, u ovim slučajevima nije riječ samo o uzimanju plaća i drugih sinekura koje tradicionalno pripadaju političarima na određenim pozicijama. Ako bošnjačke stranke iz drugih kantona uspiju 'progurati' šest zastupnika izabranih na ovaj način (od 17 koliko ih pripada Hrvatima u federalnom Domu naroda), onda mogu uspostaviti vlast u FBiH bez izabranih predstavnika hrvatskih stranaka'', piše Srna navodeći kako je to sve posljedica izbora Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close