SIP

Odlučeno kako će se popuniti Doma naroda

Tako će se raspodjela mandata iz županijskih skupština u FBiH vršiti po popisu iz 2013. godine, ali će iz svake skupštine ući po najmanje jedan izaslanik iz svakog konstitutivnog naroda, ukoliko je kao takav izabran u skupštine županija.
Vijesti / Politika | 18. 12. 2018. u 11:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prijedlog Branka Petrića, predsjednika Središnjeg izbornog povjerenstva o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH, usvojen je danas s pet glasova za i dva protiv.

Naime, Središnje izborno povjerenstvo BiH na današnjoj sjednici usvojilo je prijedlog da se prilikom popune Doma naroda Federalnog parlamenta koristi popis iz 2013. godine i princip 1/1/1 koji podrazumijeva da će u Domu naroda Parlamenta FBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ako budu izabrani.

''Koristili smo sve principe da nađemo zajednički sadržilac, nije nam bilo lako. Problem pariteta smo pokušali da djelomično prevladamo. Radi se o nacionalnom zastupanju konstitutivnih naroda, ne postoji mehanizam kojim se to može popuniti. Nismo uspjeli uključiti državljane FBiH koji su stanovnici Brčko distrikta, to ostaje ustavotvornicma i vlastima. Na snagu odluka stupa sutra i županije mogu krenuti s izborom izaslanika u Dom naroda Parlamenta FBiH'', kazao je Petrić.

Dodao je da ukoliko bude stranačkih miješanja, smatrat će se pritiskom na SIP.

''Ne bih posebno obrazlagao naša rješenja, mogli ste to čuti na sjednici od onih koji su izlagali. Eventualna dublja rješenja zašto je nešto tako a na drukčije će biti dostavljena Ustavnom sudu. Ukoliko nešto stranke smatraju, to možete smatrati pritiskom na nas. Visoki predstavnik ima svoje ovlasti, a naša odluka mora biti propisana zakonom'', rekao je i dodao kako nema ništa protiv popisa iz 1991. Godine.

''Ne mogu to puno obrazlagati, to je tabela i proračun koji smo napravili. Ukoliko se radi po popisu iz 1991. godine onda SIP nema nadležnosti nad tim, nego ide u ruke zakonodavca. Prema popisu iz 2013. godine, SIP to može riješiti'', rekao je.

Osim ovog prijedloga, članovi SIP-a su glasovali i za prijedlog Suada Arnautovića koji je dobio tri glasa što nije bilo dovoljno.

On je predlagao da mandate treba raspodjeliti na načelima konstitutivnosti, pariteta (17, 17, 17, 7), teritorijalnosti (iz svakog kantona, svaki narod) i prema popisu iz 1991.

Hrvatski izaslanici

Sukladno odluci SIP-a najveći broj hrvatskih izaslanika u Dom naroda, odnosno po tri, delegirat će županije Središnja Bosna, Hercegovačko-neretvanska te Zapadno-hercegovačka.

Dva izaslasnika delegirat će Hercegbosanska županija, dok će se iz preostalih šest županija delegirati po jedan hrvatski zastupnik.

Uz takav izračun izvjesno je kako bi HDZ BiH sa svojim koalicijskim partnerima mogao osigurati najmanje 12 od 17 mjesta u Hrvatskom klubu unutar Doma naroda i time bitno utjecati na proces uspostave vlasti u Federaciji BiH.

Odluka o načinu konstituiranja Doma naroda stupiti na snagu najkasnije za dva dana i odmah nakon toga županijske skupštine mogu početi s izborom izaslanika za Dom naroda.

 

Kopirati
Drag cursor here to close