Putove do fotelje

Nove prevare na vidiku: Čak 251.520 glasača nema osobnu iskaznicu

Otkriveno je, naime, da od 3.352.993 glasača, koliko ih je na Središnjem biračkom popisu, njih čak 251.520 nema osobnu iskaznicu.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2018. u 10:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

I dalje pljušte prijave građana Središnjem izbornom povjerenstvu BiH da ih je netko bez njihovog znanja i volje prijavio da glasuju u inozemstvu, iako nikad nisu živjeli van BiH i stalna im je adresa u našoj zemlji, objavio je Dnevni avaz.

Maksida Pirić, glasnogovornica Povjerenstva potvrdila je sarajevskim novinama kako su do sada primili 277 takvih prijava.

Zbog toga će SIP o tome obavijestiti Tužiteljstvo BiH.

Pirić je pojasnila da se od 277 prijava njih čak 140 odnosi na građane Orašja, a prijava da ih je neko mimo njihovog znanja registrirao za glasovanje u inozemstvu ima iz svih krajeva BiH.

''Što se tiče država na koje se prijava odnosi, najčešće su to Srbija i Hrvatska, i to adrese u Zagrebu, Beogradu i Malom Zvorniku, a ima navedenih i drugih gradova u tim zemljama'', rekla je Pirić.

U međuvremenu, pojavio se novi podatak koji je unio dodatnu zabunu i stvorio nove sumnje u regularnost predstojećih izbora.

Otkriveno je, naime, da od 3.352.993 glasača, koliko ih je na Središnjem biračkom popisu, njih čak 251.520 nema osobnu iskaznicu.

Kako je za Avaz potvrdio Arif Nanić, direktor Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA), broj građana BiH kojima je izdana osobna iskaznica je 3.101.473.

Iako Nanić ističe kako posjedovanje osobne iskaznice nije uvjet za to da možete glasovati na izborima i da broj osobnih iskaznica ne određuje broj biračkog popisa, i on kaže da je ovaj broj birača bez osobne iskaznice nešto što treba ispitati i što izaziva čuđenje.

''U suradnji sa SIP-om sljedećih ćemo dana pokušati otkriti kako se to moglo dogoditi. I mene to zanima. Mada je više faktora koji utječu na ovaj broj, ali on je ipak prevelik'', kazao je Nanić.

Dok u SIP-u očekuju reakciju Tužiteljstva BiH i drugih nadležnih institucija da se pozabave ovim malverzacijama, Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu osobnih podataka BiH, kaže da je do reakcija nadležnih već trebalo doći.

 


''Ovo je kriminal, bez ikakve dvojbe. Policija ne čeka uvijek tužiteljstvo, nego bilo kakvo saznanje o kriminalu je poziv na akciju policiji, onda se uključuje tužiteljstvo. Ali, oni čekaju jedni druge, a SIP se ponaša kao nevladina organizacija, umjesto da je postupio po našem nalogu da vrši provjeru autentičnosti podataka i da omogući revizijski postupak u kojem bi se utvrdilo tko je za nekoga mimo njegove volje promijenio biračku opciju'' kaže Kovačević.

S druge strane, Faktor je objavio kako je od početka rujna do danas, odnosno za 11 radnih dana, Agenciji za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka upućeno je više od 13.000 zahtjeva za izdavanje osobnih iskaznica BiH iz cijele BiH, što predstavlja povećanje za oko 20 posto u odnosu na kolovoz.

Faktor piše kako se postavlja pitanje ima li i ova nagla potražnja za bh. osobnih iskaznicama ima veze s izbornim manipulacijama, odnosno izbornim inženjeringom.

'' MUP RS-a je navodno nedavno otvorio ured za izdavanje osobnih iskaznica u Skelanima. Radi se o mjestu u općini Srebrenica, a na samoj je granici između BiH i Srbije. Navodno se u ovom uredu odnedavno “masovno“ izdaju lične karte osobama iz Srbije, posebno iz pograničnih područja poput Bajine Bašte i slično'', objavio je Faktor.

Kopirati
Drag cursor here to close