Bisera Turković

Nova ministrica provjerit će diplome veleposlanika

Bevanda je za eventualno povećanje PDV-a rekao da taj potez zahtijeva dubinsku analizu…
Vijesti / Politika | 23. 12. 2019. u 12:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kandidat za ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose u Vijeću ministara Staša Košarac ocijenio je danas u Sarajevu da ne postoji visok stupanj povjerenja među ljudima u BiH i da će uložiti mnogo u taj segment, kao i u zajednički rad nadležnih institucija na svim nivoima vlasti.

"Nećemo puštati nešto u proceduru bez konsenzusa. Značajno ćemo raditi na izgradnji suradnje i koordinacije sa svim razinama i povjerenja. Planiramo Ekspo 2020. godine, na kojem ćemo promovirati BiH. Što se tiče sektora energetike i poljoprivrede, zajedno s entitetskim ministarstvima ćemo dogovoriti kako da radimo. Bitno je da zaštitimo domaću proizvodnju", rekao je Košarac tijekom sjednice Povjerenstva za pripremu izbora Vijeća ministara, izvještava Srna.

Suradnja s NATO-om

Istaknuo je kako je članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji veoma značajno i da to želi riješiti u sljedećoj godini.

Član Povjerenstva Branislav Borenović pitao je Košarca o euroatlantskim integracijama, uz opasku da je on "pripadnik stranke koja je donijela zaključke o prijenosu nadležnosti sa razine BiH na razinu Republike Srpske".

"Program reformi mnogi tumače na različite načine. Ovaj dokument je proizvod usuglašenih političkih stavova koji govori o suradnju i partnerstvu. Mi zagovaramo demilitarizaciju BiH, ali to je naš stav. Vjerujem da možemo zaštititi i naše interese. Smatram da je suradnja s NATO-om bitna, ali ne i članstvo sada. Kada je riječ o prenošenju nadležnosti smatramo da postoje kompetentni ljudi koji mogu preuzeti nadležnost visokog predstavnika. Trebamo prestati s praksom da tražimo pomoć visokog predstavnika, već da sami sjednemo i pronađemo dogovor", odgovorio je Košarac.

Dodao je kako svi trebaju težiti da građani BiH imaju bolji život, a među prioritete u budućem radu uvrstio je i rješavanje pitanja Trgovske gore.

Nesposobni u veleposlanstvima

Kandidatkinja za ministra vanjskih poslova Bisera Turković, koja je i kandidatkinja za zamjenika predsjedatelja vijeća ministara, odgovarajući na pitanje člana Povjerenstva Saše Magazinovića hoće li se baviti temama visine plaće u DKP mreži i poboljšanja kvalitete diplomata BiH, navela je da o plaćama treba odlučivati po zemljama, pri čemu u obzir treba uzeti iskustva zemalja iz regije, ali i vidjeti kako su vrednovana pojedina radna mjesta u DKP mreži.

"U ovom trenutku imamo niz neusklađenosti po pitanju plaća, objekata i veleposlanstava koje se iznajmljuju. Izaći ćemo s prijedlogom kada utvrdimo zašto plaćamo neke visoke iznose i možemo li uštedjeti. Drugo, imamo ljude koji nisu sposobni da rade taj posao, ne znaju jezik ili ne znaju raditi", rekla je Turković.

Najavila je kako planira krenuti s testiranjem i provjerom ne samo novih, već i postojećih kandidata za mjesta u diplomaciji BiH.

Prema njezinim riječima, bit će provjerene i diplome svih zaposlenih u DKP mreži, uz obavljanje konsultacija s Predsjedništvom BiH i nadležnim parlamentarnim povjerenstvom.

Uhljebljenje

Turković je navela da će se posvetiti realiziranju usvojene Strategije vanjske politike BiH i poručila da će napraviti analizu onoga što je do sada učinjeno i šta se može uraditi na unapređenju.

"Osobno mislim da ekonomska diplomatika nije dovoljno zastupljena, niti radi. Moramo izabrati kadar i usmjeriti na obavljanje funkcija. Začepljenje rupa diplomatima koje zapošljavamo bilo gdje kada se vrate predstavlja uhljebljenje, a ne efikasnost", dodala je.

Smatra kako je potrebno mnogo više raditi na promociji BiH u svijetu, a bit će nastavljene i aktivnosti u okviru NATO-a, EU, regionalne suradnje i dijaspore.

Odgovarajući na Borenovićevo pitanje u vezi s euroatlantskim integracijama, rekla je kako će o članstvu BiH u NATO odlučiti Predsjedništvo BiH i dodala da "nema MAP-a, već se ide na reformski proces".

Kandidat za ministra financija BiH i zamjenika predsjedatelja Vijeća ministara Vjekoslav Bevanda rekao je da je prvi korak hitna sjednica Fiskalnog vijeća da bi bio donesen plan do 2022. godine i plan proračuna, tako da institucije BiH što prije izađu iz privremenog financiranja.

Bevanda i PDV

"Napravili smo ovom deblokadom uvjeta za to i efektivne grantove. Treba završiti Strategiju upravljanja dugom i poštovati usvojeni mehanizam koordinacije. Nadam se da ćemo uspjeti sa projektom osiguranja smještaja za institucije BiH, a tu su sve sigurnosne agencije. Do sada smo se riješili dosta skupih zakupa. Uz malo dobre volje i povjerenja moći ćemo da riješimo sve. Nadamo se uvođenju proračunskog inspektorata", rekao je Bevanda.

Bevanda je za eventualno povećanje PDV-a rekao da taj potez zahtijeva dubinsku analizu, bez političkog previranja, a za eventualno izdvajanje Republike Srpske iz sistema PDV-a smatra da bi to bila neprocjenjiva šteta.

"Učinit ću sve da spriječim blokade jer su previše štetne. Blokade su iracionalne, ali izdvojiti Upravu iz sustava bilo bi previše štetno i nisam za to. Molio sam entitetske uprave koje se tuže da sjednu i riješe to, ali nema racija tu", rekao je.

Za plaćanje PDV-a po naplaćenoj fakturi, Bevanda je naveo da to nije realno jer bi došli u situaciju da svi čekaju u lancu.

Kada je riječ o pomjeranju roka za plaćanje PDV-a na zadnji dan, Bevanda kaže da za to nema smetnji i da će to riješiti u najkraćem roku. Dodao je kako očekuje povećanje budžeta za institucije BiH.

Zeleno svjetlo

Inače, Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara odlučila je da u Zastupnički dom parlamenta BiH danas uputi pozitivnu preporuku za potvrđivanje osam ministara i devet zamjenika ministara, kao i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća.

Zamjenik predsjedavajućeg Povjerenstva Halid Genjac priopćio je novinarima da je za ovu odluku glasovalo sedam članova, četiri su bila protiv i jedan uzdržan.

Kopirati
Drag cursor here to close