Sjedanje za stol

Nova ministrica – novi korak prema legalizaciji marihuane u BiH?

Stranka nove ministrice, HDZ BiH, tada je rekla kako nije raspravljala o ovoj temi i kako im je bilo rano govoriti o legalizaciji.  
Vijesti / Politika | 24. 12. 2019. u 09:23 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mislim da jednim zajedničkim dijalogom da svi sjednemo za stol i da se ozbiljno uzmemo u koštac s tim pitanjem i pokušamo ga riješiti'', rekla je nova ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević (HDZ BiH) tijekom obraćanja Povjerenstvu za izbor Vijeća ministara.

Gudeljević je tako najavila bolju komunikaciju između svih razina vlasti kako se ne bi kočili bitni procesi kao što je i pitanje legalizacije kanabisa u medicinske svrhe u našoj zemlji.

Rekreacija

Podsjećamo, uoči izbora portal Bljesak.info iz većih je stranaka pokušao dobiti mišljenje o legalizaciji marihuane. Većina ih je bila oprezna u stavovima dok su neki išli do kraja – da marihuanu treba legalizirati i za rekreaciju.

  / Ankica Gudeljević

Stranka nove ministrice, HDZ BiH, tada je rekla kako nije raspravljala o ovoj temi i kako im je bilo rano govoriti o legalizaciji. Uputili su nas na predizborni program za 2018., ali se ovo pitanje nije našlo među točkama programa.

Iz HDZ-a 1990 rečeno nam je kako su ''za legalizaciju marihuane u medicinske svrhe uz primjerenu zakonsku regulativu koja će osigurati strogu kontrolu u proizvodnji i disturbaciji kako ne bi došlo do zlouporabe''.

Demokratska fronta rekla je da je stručna radna grupa pri Vijeću ministara BiH još krajem 2015. godine dala za opravdanost upotrebe kanabisa u medicinske svrhe, te u ovoj stranci smatraju kako treba podržati ovu inicijativu.

No, druga stranka bh ljevice smatra kako se politika ne treba baviti tim pitanjem i da to treba prepustiti stručnjacima.

Logičan slijed

Iz SDA je rečeno kako u Programu SDA nije tretirano ovo pitanje.

''U zavisnosti od inicijativa, odnosno njihove opravdanosti, nadležni Savjet SDA će razmatrati legalizaciju marihuane u medicinske svrhe nakon čega će zauzeti svoj stav, imajući u vidu moralne, etičke i sve druge aspekte'', rečeno nam je iz SDA.



Od svih stranaka, najdalje pak ide, Hrvatska republikanska stranka, koja tvrdi da se zalaže i za legalizaciju rekreativnog konzumiranja marihuane po jasno i strogo definiranim modelima i uvjetima. Smatraju kako bi država imala još jedan izvor poreznih davanja te da bi se pokrenula se proizvodnja, upošljavanje ljudi, standardizirala prodaja po pitanju sastava i kvalitete proizvoda te da bi se ''zadao udarac već dobro uhodanom i razvijenom crnom tržištu, čime bi se uštedjelo i na represivnom aparatu''.

Inače, Naša stranka prva je pokrenula priču o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe te je Ministarstvu za sigurnost BiH, preko federalnog parlamenta, uputila inicijativu za skidanje konoplje s Popisa opojnih droga.

S druge strane, iz Komore magistara farmacije u FBiH, koji su pokretač inicijative da se kanabis počne primjenjivati u medicinske svrhe, rečeno je tada za Bljesak.info kako je to vrlo logičan slijed jer magistri farmacije predstavljaju najdostupnije zdravstvene radnike kojima se ne dolazi s prethodnom najavom niti uz bolesnički karton.

Građani za

''Shodno tome a ponukani mnoštvom pitanja od strane pacijenata kada će kanabis biti dostupan građanima Bosne i Hercegovine, na jednoj od sjednica UO komore donesena je odluka o pokretanju inicijative o legalizaciji kanabisa još 2015. godine'', rekla je za Bljesak.info prim.mr.sci Zahida Binakaj mr.ph., koja smatra da to neće naštetiti farmaceutskim tvrtkama.

Ranija istraživanja su pokazala kako je većina stanovnika BiH suglasna u stavu da je marihuana štetna za zdravlje i da izaziva ovisnost, ali i da postoji značajan udio opće populacije BiH koji bi podržali legalizaciju marihuane za medicinske svrhe i koji smatraju da je marihuana biljka koja može imati koristi u liječenju različitih bolesti.

Ističe da tu nalazimo neke demografske razlike, pa je podrška legalizaciji marihuane u medicinske svrhe statistički značajno veća među stanovnicima FBiH, u odnosu na RS. Ipak, jako je bitno naglasiti da se većina stanovnika BiH protivi rekreativnoj upotrebi marihuane.

Kopirati
Drag cursor here to close