Glavni odbor SDP-a

Kritizirali 'nesposobne' i podržali legalizaciju kanabisa

Njima je najvažnije da su oni uzurpirali funkcije i skoncentrirali moć u nekolicinu onih koje smatraju vlastitom elitom. Dok oni skupljaju funkcije i moć, najmanje je za njih važno šta će biti s građanima.
Vijesti / Politika | 26. 10. 2019. u 15:47 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glavni odbor Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine je usvojio dokument o okrupnjavanju Bosanskohercegovačkog bloka. Na taj način je napravljen još jedan značajan korak k okupljanju lijevih i građanski orijentiranih političkih subjekata u našoj državi, istinski opredijeljenih suprotstavljanju rastućem nacionalizmu, antidržavnom djelovanju i općoj apatiji u društvu, priopćeno je danas.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Radi se o pojavi uzrokovanoj nesposobnošću i nezainteresiranošću vladajućih struktura za rješavanje stvarnih, egzistencijalnih problema građana Bosne i Hercegovine, čemu Bh. blok ima namjeru stati ukraj u nadolazećim izbornim ciklusima. U tom svjetlu pozdravljena je činjenica da je specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Matthew Palmer pred Senatom SAD velikim dijelom iznio SDP-ove stavove o situaciji u državi, etnofeudalnim ambicijama nacionalističkih lidera i pohvalio građanske stranke.

Izraženo je uvjerenje da će SDP BiH, Naša stranka i drugi subjekti, koji će u dogledno vrijeme pristupiti Bh. bloku predstavljati stvarnu, snažnu alternativu vladajućim populističkim, desničarskim snagama i njihovim satelitima. Dodano je da SDP nastavlja s inicijativom za pravedniji izborni proces uvodeći moderne tehnologije na glasačka mjesta.

Sa sjednice je također poslana poruka o nužnosti uspostave državne i entitetske vlade u Federaciji BiH. To se očekuje od stranaka koje su uspostavile koaliciju imenovanjima veleposlanika, rukovodstava parlamenata, upravnih organa javnih poduzeća, međusobnim biranjem izaslanika u domove naroda, glasanjem za Izvještaj o radu Vlade FBiH u entitetskom parlamentu i nizom drugih postupaka.

Uzurpirali funkcije

Pokazalo se da jedina faza formiranja vlasti koju vladajuće stranke nemaju motiva da razriješe jeste imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i Vlade FBiH. Očito je da pojedincima i strankama i više nego odgovara da njihovi najpovlašteniji kadrovi istovremeno obnašaju funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i predsjedavajućeg državnog parlamenta, ili da su pojedinci istovremeno i kantonalni zastupnici, federalni ministri i zastupnici u Domu naroda.

Njima je najvažnije da su oni uzurpirali funkcije i skoncentrirali moć u nekolicinu onih koje smatraju vlastitom elitom. Dok oni skupljaju funkcije i moć, najmanje je za njih važno šta će biti s građanima, s infrastrukturnim projektima za koje svake godine obećavaju da će biti započeti iduće godine.

Na sjednici je data je puna potpora radu Vladi Unsko-sanskog kantona, koja sama nosi teret migrantske krize u Bosni i Hercegovini. SDP će preko svojih kadrova u Vladi USK i dalje u potpunosti davati potporu u borbi s velikim migracionim problemima u kojima tobožnji zaštitnici nacionalnih interesa ne nude nikakvu potporu s državne razine, nego doprinose dodatnom pogoršanju situacije u ovom kantonu.

Na kraju, Glavni odbor SDP BiH, u skladu s preporukom Svjetske zdravstvene organizacije i Rezolucijom Europskog parlamenta, podržava legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe, pozdravlja pozitivan stav institucija i ministarstava na svim razinama vlasti u BiH, te poziva da se proces legalizacije kanabisa u medicinske svrhe ubrza, vodeći računa o oboljelim od najtežih bolesti u čijem liječenju, pored svega ostaloga, medikamenti na bazi kanabisa mogu biti od pomoći", navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close