Sjednica stranke

Nešto minimalno: SDA pripremila prijedlog za Izborni zakon?

Softić je istaknuo da će se do izbornog ciklusa iduće godine u nekoj minimalnoj formi morati riješiti pitanje članova Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage, a koji se tiču popunjavanja Federalnog doma naroda.
Vijesti / Politika | 20. 10. 2017. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Morat će se do sljedećih izbora učinit nekakve promjene Izbornog zakona u minimalnoj formi, rekao je jedan od potpredsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Safet Softić istaknuvši kako će naglasak na današnjoj sjednici te stranke biti na Izbornom zakonu i zakonodavstvu i o svemu što se ovih dana događa u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH.

Napomenuo je da je SDA u svibnju zadužila grupu koja bi trebala da izvrši izmjene i dopune Izbornog zakonodavstva.

''Radna grupa je radila na tome i vjerujem da će to biti predmet rasprave na sjednici Predsjedništva stranke, a kada i na koji način ćemo to staviti u proceduru, o tome će danas Predsjedništvo donijeti odluku', rekao je.

Softić je istaknuo da će se do izbornog ciklusa iduće godine u nekoj minimalnoj formi morati riješiti pitanje članova Izbornog zakona koje je Ustavni sud BiH stavio izvan snage, a koji se tiču popunjavanja Federalnog doma naroda.

''O tom pitanju mora se doći do konsenzusa'', rekao je te dodao da je veoma teško doći do rješenja u vezi s pitanjima Izbornog zakona koja su u javnosti sporna, a da se pritom ne provedu presude Europskog suda za ljudska prava.

Po njegovom mišljenju, najispravniji i najrealniji put bila bi provedba presuda i donošenje rješenja.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović u Mostaru je u četvrtak rekao kako je HDZ BiH iznio svoj prijedlog i da je vrijeme da i druge strane to učine.

''Pitanje izbora članova Predsjedništva BiH, popunjavanje Doma naroda i izbori u Mostaru moraju se definirati kroz izmjene Izbornog zakona. Mislimo da se to treba uraditi do kraja godine. Mi smo svoj prijedlog izmjena izbornog zakonodavstva iznijeli i pozivamo sve partnere, iz opozicije i iz pozicije, koji sjede u zastupničkim klupama, da daju svoj doprinos i da korigiraju ono što smo mi predložili. Neka konačno kažu svoj stav, a ne da stoje po strani'', poručio je Čović.

Softić se osvrnuo i na pitanje trošarina te naglasio da su one jedan od uvjeta koji odlučuje o mnogim sredstvima koja se tiču BiH.

''Priču o trošarinama ne treba zaustaviti na ovoj točki već treba nastaviti raspravu'', smatra Softić.

Podsjetio je da je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao da Zakon o trošarinama u ovakvoj formi kakva je sada, ne može dobiti podršku parlamentarne većine.

Međutim, dodao je, to ne znači da zakoni ne mogu biti predloženi u drugoj formi te da se ne može dalje nastaviti s radom na tom pitanju.

Softić je naglasio kako je, kada je ekonomska reforma BiH u pitanju, zakon o trošarinama jedno od ključnih pitanja te da je potrebno učiniti sve da dođe do njegovog usvajanja.

Ako se to ne dogodi, dodao je, BiH će pretrpjeti ogromnu financijsku štetu na jedan duži vremensko razdoblje.

Kopirati
Drag cursor here to close