Sporazum

Nikšić: SDA i Izetbegović prepustili Mostar HDZ-u BiH

"To je još jedan pristup predstavnika međunarodne zajednice koji se prema BiH odnose kao prema koloniji.''
Vijesti / Politika | 17. 06. 2020. u 21:49 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lider SDP-a Nermin Nikšić izjavio je da stranku na čijem je čelu ne obavezuje dogovor koji postignu SDA i HDZ BiH ukoliko u SDP-u ocijene da taj dogovor nije u interesu građana Mostara i građana BiH.

"To je još jedan pristup predstavnika međunarodne zajednice koji se prema BiH odnose kao prema koloniji. Ukoliko netko misli zato što su se oni dogovorili da će taj Izborni zakon i promjene koje eventualno trebaju da prođu samo tako proći, mislim da se žestoko vara", rekao je novinarima Nikšić, javlja Srna.

On je dodao da je pitanje za one koji su parlamentarna većina i u koaliciji sa SDA kako ocjenjuju potpisivanje sporazuma HDZ-a BiH i SDA.

''Ono što sam čuo, dakle, izabrali su najgori mogući model. Matematika je egzaktna znanost, neka primijene posljednje rezultate izbora i bit će jasno da su SDA i Izetbegović prepustili Mostar HDZ-u'', kaže Nikšić za Avaz.

On tvrdi da se ovdje, osim Mostara, spominju i izmjene Izbornog zakona i zahtjev HDZ-a o reprezentativnoj zastupljenosti naroda.

''Dakle, oni su to govorili i 2014. godine. Dvije općine u Mostaru i dvije izborne jedinice u Federaciji. To su sad ove prve informacije. Ja mislim da je ovo dogovor da se HDZ daju koncesije koje je SDA stalno govorila da ih neće dati. Sad treba vidjeti šta će reći bošnjački partneri SDA'', kaže Nikšić.

Zlatan Beglić iz DF-a rekao je da zbog obaveza nije imao vremena da se upozna o detaljima tog sporazuma koji su danas potpisali SDA i HDZ BiH.

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović potpisali su u Mostaru sporazum o izmjenama Statuta Grada Mostara i Izbornog zakona BiH u dijelu za Mostar čime je omogućeno da se deblokira izborni proces i da se u gradu na Neretvi nakon 12 godina održe izbori.

Potpisan je i drugi okvirni sporazum o postizanju konačnog dogovora u narednih godinu dana o izboru članova Predsjedništva BiH koji će osigurati legitimno predstavljanje naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close