Sastanak HDZ BiH-SDA

Pao potpis! Mostar više nije grad slučaj!

Izetbegović i Čović dogovorili su implementaciju presude Ustavnog suda, zbog kojeg se lokalni izbori u Mostaru nisu održali od 2008. godine, kao i izmjene statuta Grada Mostara.
Vijesti / Politika | 17. 06. 2020. u 16:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Potpisan je sporazum o novom izbornom modelu za Mostar i  izmjenama Statuta grada, koji je donio visoki predstavnik Paddy Ashdown 2004. godine, na sastanku predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića i SDA Bakira Izetbegovića uz prisustvo američkog veleposlanika Erica Nelsona i šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera, te visokog predstavnika Valentina Inzcka i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec.

Izetbegović i Čović dogovorili su implementaciju presude Ustavnog suda, zbog kojeg se lokalni izbori u Mostaru nisu održali od 2008. godine, kao i izmjene statuta Grada Mostara, koje bi se trebale usvojiti na prvoj konstituirajućoj sjednici nakon izbora novog Gradskog vijeća.

Foto: Bljesak.info / Pao potpis! Mostar više nije grad slučaj!

Također, Čović i Izetbegović potpisom dokumenta obavezali su se da će sporne stvari iz Izbornog zakona dogovoriti do kraja 2021. godine, kako bi spremni ušli u izbornu 2022. godinu.

''Dva dokumenta su dobar okvir kroz koji već idući tjedan HDZ BiH i SDA mogu podnijeti prijedlog izmjena Zakona Grada Mostara, kako bi se izbori održali zajedno s ostalim izborima i u roku od tri mjeseca krenuli s razgovorima. Zahvaljujem se predstavnicima međunarodne zajednice, gospodi Sattleru, Fieldu, Nelsonu, kao i OHR-u, OSCE-u na velikoj potpiri kroz ovaj proces da dođemo do rješenja bez pritiska javnosti do dogovora'', poručio je lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

''Definiran je novi Statut koji će biti usvojen na prvoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara. Sada je sigurno da će u Mostaru biti izbori kada budu organizirani lokalni izbor'', rekao je Čović.

Foto: Bljesak.info / Pao potpis! Mostar više nije grad slučaj!

Zadovoljan dogovorenim bio je i Bakir Izetbegović, prvi čovjek SDA.

''Ovo je iznimno dobar dan za Mostar i za cijelu Bosnu i Hercegovinu. Dogovorili smo se da uspostavimo balans, da se uklone sve vrste diskriminacije, da se provede presuda Ustavnog suda po apelaciji lLubića, Komšića, suda u Strassborugu, i iako to neće biti lako nije nemoguće. Uz pomoć naših prijatelja zadali smo si dobar rok. Pojačat ćemo integritet izbornog procesa, a uz preporuke OSCE-a Mostar prihvaćen je izborni model koji će proporcionalno pratiti broj glasača po izbornim jedinicima'', rekao je Izetbegović.

Video:  Al Jazeera Balkans o izbornim pravilima za Mostar

Dodao je da je postignut dogovor oko Statuta da se Mostarom rukovodi zajedno.

''To znači mnogo blokada, zaustavljanja procesa, to je tako, ne postoji dovoljno povjerenja i ova generacija političara neće dočekati normalniji proces. Sporazum nije isti kao što se u medijima prenosilo ovih dana, mislim da se Mostarom zajednički vlada, to je šansa, ali može biti i problem. Ako pričamo o pobjednicima i gubitnicima, ima i jednih i drugih. Pobjednici su građani i glasači Mostara, jer nešto što je bilo nemoguće sad je moguće - birati i biti biran u Mostaru'', dodao je.

Poručio je kako je Mostar puno izgubio.

''Neki se ljute na HDZ BH i SDA, ali i oni su imali priliku riješiti situaciju a nisu to uradili. Moram se osvrnuti i na status Srba - oni će imati jako kvalitetnu poziciju u Mostaru i zahvaljujući njoj dobit će puno'', poručio je prvi čovjek SDA.

Pao potpis! Mostar više nije grad slučaj! - Pao potpis! Mostar više nije grad slučaj!

Foto: Bljesak.info / Pao potpis! Mostar više nije grad slučaj!

Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler rekao je kako je ''ovaj grad čekao predugo. 

''EU pozdravlja ovaj dogovor i zahvaljuje se stranačkim liderima i predstavnicima gradskih odbora dviju stranaka što su nakon 12 godina iznašli rješenje. Hvala i kolegama iz međunarodne zajednice jer mi na ovaj način proces vraćamo u institucije, u Parlamentarnu skupštinu, jer će delegati odlučivati o prijedlogu koji se u roku od 15 dana mora vratiti u proceduru, a stranke moraju raditi na rješavanju ostalih pitanja'', rekao je Sattler.

''Ono što je vrlo važno je da će se provesti odluka Ustavnog suda i predsuda Suda za ljudska prava, jer sve zemlje koje žele postati članice EU moraju provesti presude. Vrata EU su otvorena svima te na kraju mogu samo reći da je ovaj proces bio spor zbog nedostatka političke volje'', rekao je Sattler.

Pregovori oko Mostara vođeni su pod pokroviteljstvom međunarodne zajednice, te se očekivalo postizanje konačnog dogovora oko Mostara, kako bi se nakon 12 godina mogli održati izbori u ovom gradu.

''Ovaj dogovor dvije političke stranke će proces usmjeriti u instituciju kojoj i pripada. U Parlament. Kao i uvijek naš fokus je bio na rješavanju nemogućnosti održavanja izbora u Mostaru, nakon 12 godina. Kako bi se odgovornost i transparentnost ponovo uspostavila i kako bi grad još jednom mogao postati simbol uspjeha zajednice'', istaknuo je britanski veleposlanik Matthew Field.

Eric Nelson, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH pozvao je stranke da bez odlaganja dogovorene amandmane predstave Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. 

''Dakle, pozivamo Parlament da što prije preuzme zakonodavne aktivnosti i počne razmatrati amandmane da bi građani Mostara konačno mogli imati pravo da glasaju i tako učine lokalne vlasti odgovornim. Nadamo se da će duh kompromisa iz ovog sporazuma se nastaviti tako da bi se odmah mogao usvojiti proračun i samim tim osigurati sredstva za održavanje izbora'', rekao je Nelson.

Inače, na posljednjem sastanku proteklog tjedna načinjen je konkretan pomak, što se ogledalo i u izjavi visokog predstavnika u BiH, Valentina Inzka koji je, podsjetimo, kazao da su dvije stranke dogovorile 95 rješenja. 

Foto: Bljesak.info / Pao potpis! Mostar više nije grad slučaj!

Izbori u Mostaru nisu održani 12 godina jer je Ustavni sud BiH, po apelaciji hrvatskih izaslanika iz Parlamenta BiH, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na Mostar. Od tada dogovora oko izmjena nije bilo, a SIP BiH nije raspisivao izbore za ovaj grad

Kopirati
Drag cursor here to close