Da-ne

Jedan glas protiv: Dom naroda usvojio izvještaj Odbora vezan za nabavku respiratora

Izvještaj se stavlja na raspolaganje i upotrebu javnosti te svim drugim zainteresiranim institucijama, zaključeno je također.
Vijesti / Politika | 18. 06. 2020. u 19:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je izvještaj parlamentarnog odbora čiji je zadatak bio da utvrdi činjenice vezane za nabavku 100 respiratora, uvezenih iz Kine u BiH odnosno Federaciju.

Izvještaj se stavlja na raspolaganje i upotrebu javnosti te svim drugim zainteresiranim institucijama, zaključeno je također.

Za izvještaj je glasalo 39 izaslanika, dok je jedan član Doma naroda bio protiv.

Sjednica je nastavljena narednim točkama dnevnog reda, javlja Fena.

Izaslanici Doma naroda Parlamenta FBiH u drugom dijelu izvanredne sjednice nisu usvojili Informaciju o mjerama Vlade FBiH sa pregledom dostavljenih informacija o nabavkama i informacijom o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja Odluke o proglašenju stanja nesreće uzrokovano pojavom koronavirusa na području FBiH sa izvještajem o postupku svih nabavki od 16. ožujka 2020. godine.

''Ne mogu vam reći koliko imamo opreme i sredstava u skladištima federalne uprave civilne zaštite'', kazao je na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH v.d. direktora FUCZ Mustafa Kadribegović.

Govoreći o nabavci testova na koronavirus, kazao je da nije bio član Kriznog stožera kad se vršila nabavka.

''I ja sam postavljao to pitanje, a odgovor je bio u količini i u stanju na tržištu'', istaknuo je Kadribegović.

Dodao je da FUCZ nema podatke o tome koliko je ostalo testova.

''Sad sam provjerio, testirano je više od 46 tisuća osoba, ali može se reći da je taj broj oko 50.000 ljudi. Pitanje valjanosti tih preostalih testova je za ljude od struke'', naglasio je Kadribegović.

Izaslanik Jasmin Duvnjak (SDA) kazao je da kao izaslanik iz ZDK nije zadovoljan raspodjelom sredstava zaštitte i pomoći.

''Svima nam treba malo više pravde i osjećaja'', smatra Duvnjak.

Predsjedavajući Doma naroda Parlamenta FBiH Tomislav Martinović pročitao je predloženi zaključak koji glasi:

''Dom naroda Parlamenta FBiH usvaja informaciju Vlade FBiH o nabavkama, sa informacijom o radu Federalne uprave civilne zaštite od usvajanja stanja nesreće u FBiH''.

Ovaj zaključak nije usvojen, a za su glasala 22 izaslanika, 8 je bilo protiv, a 2 suzdržana.

Zaključak izaslanika Žarka Vujovića (SDBiH) o raspodjeli donacija medicinske opreme koje je BiH dobila u vrijeme pandemije dobio je podršku svih prisutnih izaslanika.

Zaključak izaslanika Senada Ahmetovića (SBB) o promjeni naziva odbora za istraživanje respiratora, u odbor za ispitivanje svih nabavki nije dobio potrebnu podršku, javlja Avaz.

Nakon ovog glasanja završena je šesta vanredna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH.

Točno je da se određeni broj medicinske oporeme i dalje nalazi u skladištima FUCZ-a. To nije nikakva tajna, kazao je za N1 Mustafa Kadribegović, v.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite.

Na pitanje ko treba da donese odluku i da se ta oprema prebaci u zdravstvene ustanove, Kadribegović je istaknuo kako na adresu FUCZ-a i Federalnog stožera civilne zaštite nije došao niti jedanod tih zahtjeva.

"Sve potrebe ako se iskažu prema Federalnom stožeru ili Ministarstva zdravstva promptno ćemo reagirati", poručio je v.d. direktor Federalne uprave civilne zaštite te dodao kako su se "obraćale neke institucijue, poput Sudske policije i Zavoda Pazarić, a od zdrastvenih ustanova niko".

Kadribegović je u izjavi za N1 odbacio optužbe da je "Solakov čovjek", te je kazao da je u životu sve što je radio - radio po propisima. O nenamjenskom trošenju novca u FUCZ-u je kazao da je saznao putem medija.

"Tko su ti koji tvrde da sam lojalan Solaku? Ja sam u posljednjih šest godina državni službenik. U životu sam sve radio po propisima. U civlinoj zaštiti sam od sriječnja 2014. i mogu odgovarati samo za ono što sam nadležan. E sad, je li bilo nenamjenskog trošenja novca - i ja sam u medijima saznao neke stvari", naveo je u izjavi za N1.

Kopirati
Drag cursor here to close