Radončić

Neodgovorno bi bilo Bošnjake ostaviti bez Komšića

Navodeći da je patio zbog zloupotreba SDA, Radončić je dodao da kao odgovoran čovjek nema pravo da svoju sujetu stavi ispred interesa BiH i građana.
Vijesti / Politika | 16. 12. 2019. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"U takvoj situaciji ostaviti Bošnjake bez minimalnog nacionalnog jedinstva i bez onoga što se zove građanski koncept Komšića, bilo bi neodgovorno", naveo je čelnik SBB-a Fahrudin Radončić.

Radončić je dodao kako je njegova i procjena lidera SDA Bakira Izetbegovića i DF-a Željka Komšića, s kojima je prošlog tjedna postigao dogovor o koaliciji u vlasti na svim razinama, da se u trenutku kada je teška politička situacija u BiH treba ponašati odgovorno.

Navodeći da je patio zbog zloupotreba SDA, Radončić je dodao da kao odgovoran čovjek nema pravo da svoju sujetu stavi ispred interesa BiH i građana.

Zaključio je kako će, ako ga potvrdi Zastupnički dom, biti ministar sigurnosti u Vijeću ministara.

Sjednicu predsjedništva stranke obilježila je ostavka Damira Arnauta na sve stranačke dužnosti.

Novi ministar i 'stara' pamet

Radončić je već bio ministar sigurnosti BiH od 2012. do 2014., kada ga je u vlast uveo SDP BiH kojega je tada vodio Zlatko Lagumdžija.

Godine 2016. bio je uhićen i pritvoren pod sumnjom da je surađivao s klanom balkanskog trgovca droge Nasera Keljmendija, a 2018. je pravomoćno oslobođen od tih optužbi. Nakon toga je tvrdio kako mu je to "napakirala" SDA ne bi li ga eliminirala kao poliitčkog suparnika.

Radončićev SBB teško je poražen na izborima u listopadu 2018., izgubivši veliki broj mjesta u parlamentima na različitim razinama, a samog Radončića u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH pobijedio je kandidat SDA Šefik Džaferović. I četiri godine ranije Radončić se natjecao za to mjesto, a tada je izgubio od Izetbegovića.

U izbornim kampanjama Radončić nije štedio riječi uvrede na Izetbegovićev račun nazvavši ga "kretenom" i "kukavicom" te ga optužujući za pronevjere novaca prikupljenih kao inozemnu pomoć BiH tijekom rata.

Izetbegović je pak govoriio kako "s ovom pameću" više nikada ne bi koalirao s Radončićem.

Obojica su ipak prošlog tjedna potvrdili kako su promijenili mišljenje pa će zajedno s Komšićem sudjelovati u vlasti na državnoj te na razini Federacije BiH, kao i u onim županijama unutar tog entiteta u kojima većinu čine Bošnjaci, uključujući tu Sarajevsku županiju koju sada vodi lijevo-liberalna vlada i koju su odlučili srušiti.

Bošnjački blok na državnoj razini u raspodjeli pozicija dobio je tri ministarska mjesta u novom Vijeću ministara, koje će SDA sada podijeliti sa svojim novim partnerima.

Najveća bošnjačka stranka tako će zadržati samo mjesto ministra vanjskih poslova i na njega kani postaviti Biseru Turković, sadašnju veleposlanicu BiH u Kataru.

Pozicija ministra obrane pripast će DF-u i ta će stranka na nju postaviti umirovljenog generala Sifeta Podžića, dok će Radončić preuzeti ministarsvo sigurnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close