Neobični rekordi: Mostar opet bez svojih listića
S posljednjeg je sastanka poslana poruka kako je kasno za izbore u Mostaru.

Neobični rekordi: Mostar opet bez svojih listića

Vijesti / Politika | 04. 05. 2018. u 09:53 Bljesak.info / R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon intenzivnih razgovora koje su u sedam navrata vodili predstavnici lokalnih stranaka kako bi našli rješenje za održavanje izbora u Mostaru, došlo je do zastoja, piše Dnevni avaz podsjećajući kako je novi sastanak zakazan za 10. svibnja. 

''Iako je jučerašnji dan, kako je to dogovoreno, označio rok za dostavljanje konačnih stavova o odredbama Statuta koje treba mijenjati, ipak su se, nakon protekle dvije runde razgovora, koje su okončane bez konkretnog dogovora, pojavile informacije da su razgovori pali u ćorsokak'', piše Avaz.

Dogovor HDZ-a i SDA?

Nakon posljednjeg sastanka bilo je jasno da, zbog roka za raspisivanje, izbori u Mostaru neće moći biti održani zajedno s općim.

U Gradskom odboru SBB-a smatraju kako su od starta bili konstruktivan i korektivan faktor.

''Nažalost, sve je izvjesnije kako SDA i HDZ imaju dogovor da izbori u Mostaru ne budu održani. Građani Mostara moraju znati da se oni dogovore o svemu, od proračuna do kadrovske politike'', rekao je Avazu Anel Kljako, predsjednik GO SBB-a Mostar.

Ipak, kako je dodao, SBB će nastaviti insistirati na traženju rješenja i odazvat će se sljedećem sastanku.

Podsjećamo, iako su se predstavnici HDZ-a BiH, SBB-a, SDP-a, DF-a, HDZ-a 1990, BPS-a, SNSD-a i SDS-a sastajali četvrtkom kako bi dogovorili modele za izmjene izbornog zakona kad je u pitanju Mostar, sastanak je izostao ovoga četvrtka.

S posljednjeg je pak poslana poruka kako je kasno za izbore u Mostaru.

Kasno je

''Mogli bismo reći da je kasno jer se izbori raspisuju najkasnije do 9. svibnja, ali što se tiče statuta njega će mijenjati Gradsko Vijeće i u tom smislu nije kasno. Što se tiče modela izbora, kasno je'', rekao je Predrag Šupljeglav, predstavnik Koordinacije Srba nakon sastanka.

''Stranke nisu bile spremne za konačan stav. Određeni broj je iznio svoj stav a drugi nisu bili spremni pa smo i to ostavili za sljedeći sastanak'', rekao je i najavio kako će stranke ponovno sjesti za stol 10. svibnja.

Izbore će pak Središnje izborno povjerenstvo BiH raspisati najkasnije do 9. svibnja pa je Mostar po svemu sudeći i ovoga puta propustio uhvatiti zadnji vlak.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba rekao je Večernjaku nakon sastanka kako je ova stranka već ranije zauzela stav kako se lokalni izbori u Mostaru mogu održati samo uz opće izbore ili će se nova vlast birati na idućim lokalnim izborima koji bi trebali biti održani 2020. godine.

''Sve ostalo otvara veliki prostor za mahinacije. Također, zamislite da lokalni izbori budu u Mostaru 2019. godine, a onda opet lokalni izbori 2020. godine, uz ove koje imamo 2018. godine. To bi značilo kako bi Mostar imao tri izborne godine zaredom, što bi grad dovelo u jako tešku situaciju i vjerojatno radikaliziralo stanje'', rekao je Džeba.

Nema izbora do 2020.

Stoga je, kako je naveo, trenutačno najrealnija opcija da u Mostaru lokalnih izbora neće biti do 2020. godine, ali to ne znači kako će započeti pregovori političkih stranaka biti prekinuti.

''Mi moramo nastaviti razgovarati i na kraju doći do rješenja. Taj put nema alternativu. Razgovori koje smo započeli bit će nastavljeni i nadam se kako ćemo na kraju provesti odluku Ustavnog suda i osigurati uvjete u Mostaru u kojima mogu biti provedeni lokalni izbori'', rekao je i dodao kako provođenje odluke Ustavnog suda ne predstavlja kompromis nego obvezu svih političkih stranaka te kako se o sudskoj odluci ne može raspravljati, nego je konačno treba provesti.

Izbori u Mostaru nisu održani deset godina jer je Ustavni sud Bosne i Hercegovine, po žalbi hrvatskih izaslanika iz Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, proglasio neustavnim dijelove Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji se odnose na Grad Mostar. Otad dogovora o izmjenama nema, a Središnje izborno povjerenstvo BiH ne raspisuje izbore za Mostar. Ured visokog predstavnika raspustio je Gradsko vijeće 2012. godine.

Od tada je puno toga na čekanju.

Dogovor potvrđen još 2014.

Podsjećamo, predsjednik HDZ-a BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović još je 2014. godine u intervjuu za Bljesak.info rekao kako je rasplet u Mostaru dogovoren sa SDA, ali da su svemu na put stali odnosi u SDA.

''Mi smo obavili desetke razgovora s SDA i napravili smo ogroman pomak. Međutim nastao je jedan problem druge vrste. Desila se bolest Sulejmana Tihića i da gospodin Tihić nije iz zdravstvenih razloga otišao iz politike tamo negdje krajem 11 mjeseca, vjerujte da bi mi imali Mostar završen do kraja godine i potpisane sve sporazume. Ne samo oko Mostara, nego još jedno pet ili šest ključnih elemenata jednog strateškog partnerstva SDA i HDZ na svim razinama… Mi smo razgovarali o svim detaljima, čak smo dogovorili odnose dvije županije, Središnja Bosna i ova ovdje u Mostaru, da bude sustav ogledala. Potpuno identično rješenje, samo da zamijenimo pozicije. I u tom duhu smo razgovarali o Mostaru, a onda je stalo samo iz ovog razloga. Ja sam mu rekao: Bakire, OK. Ti radi svoj posao, poslije izbora ćemo sjesti pa vidjeti hoćemo li mi ili netko drugi raditi te projekte'', rekao je u intervjuu za Bljesak.info Čović u srpnju 2014..

Kopirati
Drag cursor here to close