Piši propalo?

Izbori u Mostaru: Skriva li tajnovitost propast dogovora?!

Postoji mogućnost da se odustane od zahtjeva za dogradonačelnikom, ali da se pojačaju ovlasti savjetniku gradonačelnika.
Vijesti / Politika | 19. 04. 2018. u 13:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Parlamentarne stranke koje raspravljaju o izmjenama Izbornog zakona kad je u pitanju Grad Mostar ne žele više iznositi u javnost detalje dogovaranja, poručeno je nakon sastanka koji je u četvrtak pod domaćinskom palicom Demokratske fronte, održan u mostarskoj Vijećnici.

Kako je rečeno nakon sastanka, ovoga puta zapelo je na izmjenama članova mostarskog Statuta koji se tiču sastava povjerenstava za gradska područja, gradskih područja, odnosno mjesnih zajednica, dopredsjednika predsjedatelja gradskog Vijeća te ingerencije glavnog savjetnika.

Naime, postoji mogućnost da se odustane od zahtjeva za dogradonačelnikom, ali da se pojačaju ovlasti savjetniku gradonačelnika.

Radi se o članku 7, koji propisuje gradska područja, zatim članku 17, koji definira raspodjelu mandata u Gradskom vijeću Mostara, članku 25 koji propisuje da predsjednik Gradskog vijeća ima dva potpredsjednika, članku 38, koji se odnosi na sastav komisije za gradska područja, te članku 51.

''Kada je u pitanju članak 51, radi se o ingerencijama glavnog savjetnika, što znači da će se vjerojatno odustati od toga da se uvede funkcija dogradonačelnika, s tim da bi se povećale ingerencije glavnog savjetnika gradonačelnika'', kazao je čelnik mostarske Demokratske fronte Mahmut Trčalo.

''Imali smo vrlo iscrpnu raspravu. Dogovorili smo izmjene izbornog zakona ali je stav svih parlamentarnih stranaka da se ovaj put ne ide javnost dok se ne dogovore izmjene pojedinih članova Statuta Grada Mostara'', rekao je .

Dodao je kako se razgovaralo o dva modela izbora vijećnika u gradsko Vijeće.

''Nitko nije izričito ni protiv jednog od modela ali je stav da se izjašnjavanje o modelu koji je prihvatljiv ostavi za jedan od budućih sastanaka'', rekao je Trčalo i dodao kako će se za sljedeći sastanak, kojem je domaćin SNSD, pripreme pismeni prijedlozi oko članova Statuta.

''Pojedine stranke ne žele doći u situaciju da smo riješili pitanje izbora, a da nismo riješili pitanje Statuta'', rekao je i dodao kako je ''lakše doći do prijedloga za povećanje ovlasti glavnog savjetnika'' jer neke stranke smatraju da dogradonačelnik nije ustavan.

Kopirati
Drag cursor here to close