Željka Cvijanović

Nemogući stranci, odumiranje BiH i brisanje granice na Drini

Cvijanović kaže kako se uvijek nastoji baciti krivica na RS kojom se, kako je rekla, bave ''svi mogući i nemogući stranci''
Vijesti / Politika | 08. 01. 2019. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info / Željka Cvijanović

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je kako ne želi predviđati što će se dogoditi s BiH, ali napominje da u zemlji ne postoji volja za unutarnji dijalog, jer je, kako tvrdi, dio međunarodne zajednice promotor bošnjačke politike, objavio je Tanjug.

Na pitanje vidi li za svojeg mandata RS i dalje unutar BiH, imajući u vidu da mnogi stani stručnjaci, među kojima je i bivši britanski diplomata Timothy Less, predviđaju da će RS napustiti BiH, Cvijanović je u intervjuu za Sputnik rekla kako vidi RS koja će svakog dana biti sve jača, svjesnija koliko je važno da opstane.

Nastojanja da se umrtvi Srpska

Dodala je kako je bilo mnogo nastojanja da se RS umrtvi i devastira, ali je, kako je naglasila, RS usprkos svemu jača i stabilnija i postoji mnogo veća svijest da nema drugog okvira koji će jamčiti sigurnost kao što je jamči RS.

Foto: istinito.com / Željka Cvijanović

''Tu leži i moj odgovor. Neću predviđati što će se dogoditi s BiH, do scenarija da je moguće da sama od sebe odumre, pošto je nevjerojatno da tamo nemate partnera ni za jednu ozbiljnu priču, da uvijek imate samo tvrdoglavo odbijanje s neke strane, koja je uglavnom političko Sarajevo'', rekla je Cvijanović.

S druge stane, kako je navela, uvijek se nastoji baciti krivica na RS kojom se, kako je rekla, bave ''svi mogući i nemogući stranci'', dok malo tko priča koliko je BiH puna deficita.

''Zato što nemate unutarnji dijalog. A nemate ga zato što je taj dio međunarodne zajednice uvijek bio rame za plakanje jednoj strani, uvijek u funkciji provođenja uglavnom bošnjačke politike, bez imalo sluha za bilo što što se odnosi na srpski narod, pa čak i hrvatski narod'', navodi Cvijanović.

Ukidanje granice na Drini

Upitana ima li RS pravo tražiti da se ukine granica na Drini, imajući u vidu ''faktičko ukidanje granice između Albanije i Kosova'', rekla je kako ako se primjenjuje ista receptura i ako formula vrijedi za sve, onda bi to bilo logično.

''Ali čim je to rekao netko od dužnosnika iz Srbije, premijerka, vidjeli ste reakciju. To je politika višestrukih aršina. A vrlo je legitimno da to pitanje stavite na dnevni red i kažete: "Da li se to odnosi na sve ili samo na nekog izabranog?", smatra Cvijanović.

O Dragičeviću

Osvrnula se i na slučaj tragično preminulog Davida Dragičevića, navodeći da očekuje da je rasplet blizu i poručivši da tužiteljstvo treba dati odgovor na to.

Nema prostora za toleranciju

Dodala je da ''čestitke'' morbidnog sadržaja, koje su stigle na adrese institucija RS, povodom Dana Republike, najviše govore o onima koji su potpisnici, ali i o tome kako se želi poslati poruka da RS nije dobrodošla u okviru BiH, da postoje mnogi ljudi koji žive u drugoj polovini države koji smatraju da stvari trebaju biti postavljane onako kako oni misle da treba.

 Foto: Bljesak.info / Željka Cvijanović i Milorad Dodik

''Tu je i poruka da se ne ostavlja baš puno prostora za dijalog i toleranciju, kao i o Bosni koja je skrojena po njihovoj mjeri u kojoj nema prostora za Republiku. Ove godine mi Dan Republike obilježavamo pod sloganom "Ponosna i večna" i mislim da je sve ono što trebamo znati sadržano u tom sloganu'', rekla je.

Dodala kako RS na kraju svog mandata vidi još jaču i stabilniju.

Narod bi želio biti dio Srbije

''Na kraju mog mandata vidim je još spremnijom da se uhvati u koštac sa svim izazovima, da idemo zajedno dalje i razvijamo najtješnju, prisnu suradnju sa Srbijom. U nekim drugim okolnostima vidjet ćemo kako će se stvari događati na regionalnom planu. Možda mogu reći još uključeniju u sve procese'', rekla je Cvijanović.

Istaknula je kako zna da bi građani RS i srpski narod ''definitivno, bez izuzetka'', željeli biti u okviru Srbije ili da su zajedno sa Srbijom, ali je naglasila da na to utječu različite okolnosti, a ne samo njihova želja i volja.

Kopirati
Drag cursor here to close