Čović

Nema vlasti bez Izbornog zakona. I točka!

''Mi nemamo pretpostavku za uspostavu vlasti. S te strane vrlo jasno je da je izbor za hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman'', istaknuo je Čović.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2018. u 14:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne postoje zakoniti i ustavni uvjeti da se implementiraju izborni rezultati. I točka. Apsolutno ne postoje. Nemamo izborni zakon koji to omogućava'', rekao je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović nakon sjednice Predsjedništva HNS-a koja je održana danas u Mostaru.

''Vrlo je jasno naglašeno, apsolutno neprihvatljivom smatramo, pomalo iritantnom, politički apsolutno neodgovornom organiziranje, sustavno promišljanje i jednu jasnu strategiju kako hrvatskom narodu birati predstavnike na legitimnim razinama vlasti, što je suprotno i zadnjoj odluci Ustavnog suda'', rekao je Čović i dodao kako je Predsjendištvo HNS-a, koje je zasjedalo u Uredu hrvatskoh člana Predsjedništva BiH u Mostaru, rekli kako su jasno dokazali da ostanu jedinstveni na tragu zajedništva i kako zaštititi poziciju hrvatskog naroda.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Predsjedništva HNS-a u Mostaru


''Mi nemamo pretpostavku za uspostavu vlasti. S te strane vrlo jasno je da je izbor za hrvatskog člana Predsjedništva nelegalan, neustavan i nelegitiman'', istaknuo je Čović i naglasio da je izbor Komšića stvorio ambijent koji u Bosni i Hercegovini nudi nestabilnost.

''Nažalost, s te strane se stvorio ambijent koji nudi nestabilnost. Predstavnici HNS-a, bez izuzetka, žele zaštitu hrvatskog naroda. BiH nikad neće biti jednonacionalna građanska država i mora držati duh Daytona'', poručio je.

''S te strane, vrlo jasna poruka da je izbor u ime hrvatskog naroda izbor člana Predsjedništva BiH neustavan, nezakonit, nelegalan, i nelegitiman. Stvorio se krajne neprihvaljiv ambijent u BiH koji nudi nestabilnosot. Predstavnici HNS žele stvarati ambijent potpune zaštite hrvatskog naroda, europskog puta BiH'', poručio je Čović.

Kako je kazao, sve što je premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao o BiH apsolutno podržava.

Foto: Bljesak.info / Sjednica Predsjedništva HNS-a u Mostaru



''Ne postoje preduvjeti. Nismo sukladno Ustavu izabrali članove Predsjedništva. Ustavni sud je tu vrlo jasan, nedvosmislen. Parlamentarna skupština treba donijeti izmjene i dopune Izbornog zakona'', poručio je Čović.

Rekao je kako ima i podršku čelnika SNSD-a i budućeg člana Predsjendištva BiH Milorada Dodika o izmjenama Izbornog zakona.

Sastanak s Dodikom opisao je prijateljskim.

''Ušli smo u jednu pravnu krizu koju nismo imali dugo vremena na ovoj razini. Samo su djelimično uspjeli u svojoj nakani, ali su otvorili mnoga pitanja koja je možda dobro da se otvore pa da se riješe'', poručio je Čović.

Kopirati
Drag cursor here to close