Tik-Tak

Nema vlasti bez dogovora o izmjenama Izbornog zakona

Naglašavajući da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi sa MAP-om, Čović je rekao da za uvjetovanje imenovanja Vijeća ministara nema ni potrebe ni razloga.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2019. u 09:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od čelnika SDA Bakira Izetbegovića zavisi ključni korak koji bi doveo do formiranja novog saziva Vijeća ministara, rekao je u intervjuu za Dnevni avaz predsjednik HNS-a BiH i čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Dodao je kako ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi s Akcijskim planom za članstvo u NATO-u.

Naglašavajući da ne vidi svrhu da se više ulazi u rasprave u vezi s MAP-om, Čović je rekao da za uvjetovanje imenovanja Vijeća ministara nema ni potrebe ni razloga.

Koristi nema

''Došli smo do suglasnosti da napravimo izjavu koja ostavlja dovoljno prostora da novi saziv Vijeća ministara može da donosi kompletne odluke'', dodao je Čović.

''Kada je u pitanju NATO, prvi je korak davno usuglašen, to je aktiviranje Akcijskog plana, famoznog MAP-a. U vezi s tim smo, također, uradili sve što je trebalo uraditi i ja ne bih ni tu više na bilo koji način uvlačio neke nove standarde ponašanja. Ali, ako je to kompromis svih, ja ću ga podržati. Ja, međutim, ne vidim nikakvu svrhu da više ulazimo u takve rasprave. Treba napraviti Vijeće ministara i procijeniti što je to što ovaj put koji smo dogovorili nekad s predstavnicima NATO-a od nas traži. Ako je to neka faza, nemam niša protiv, ali iskreno ne vidim koristi od svega toga'', rekao je.

Dodao je kako su dogovorili resore i izjavu te predlaže da sva druga nadmudrivanja ostanu po strani i da krenu.

Odmah krenuti u imenovanja

''I to s imenovanjem Vijeća ministara. Ako netko ne želi treba to reći. Nakon razgovora s Izetbegovićem i Dodikom znat ću jesu li nam stavovi isti. Ako jesu, treba odmah krenuti u imenovanja'', smatra Čović.

Istaknuo da je o tome s Izetbegovićem razgovarao u utorak u Sarajevu, a da će s Dodikom razgovarati u srijedu u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / 

''Od tih razgovora zavisi hoćemo li imati zajednički sastanak do kraja tjedna. Ako bi išlo u prilog tome da odmah napravimo Vijeće ministara, a ja se tome nadam, uvjeren sam da ćemo imati sastanak. Nastojat ću da što prije damo imena, da imenujemo i predsjedavajućeg i da počnemo da razgovaramo o provjeri ministara'', rekao je Čović.

Upitan hoće li HDZ BiH uvjetovati formiranje Vlade FBiH usvajanjem izmjena Izbornog zakona, Čović kaže da to nije nikakav uvjet.

Stalno tražimo kupovinu vremena

''S partnerima s kojima hoćemo praviti vlast moramo znati da neke stvari moramo staviti u prvi plan. To je ta naša agenda. I znaju to i gospoda Izetbegović i Radončić i Dodik. I u tom duhu već smo počeli razgovore. Sad, istina, SDA kaže da se to ne može brzo uraditi. Ja kažem kako bismo, da smo krenuli u 12. mjesecu, do sada završili. Ako želimo završiti u 8. ili 9. mjesecu, trebamo odmah krenuti i sve smo završili. Ne može se praviti ova vlast s partnerima s kojima imamo vlast posljednje četiri godine bez bilo kakvih novih pogleda. Ta vlast mora imati jasan plan rada. I ja pozivam, evo prije svega SDA, da konačno krenemo u taj jedan ciklus, a ne da stalno tražimo kupovinu vremena, jer to je luksuz. Drugim riječima, vlade će biti kada uspostavimo dogovor o izmjenama Izbornog zakona'', rekao je, između ostalog,  Čović za Dnevni avaz.

Nije želio komentirati optužbe ministra sigurnosti u Vijeću ministara Dragana Mektića da HDZ BiH namjerno blokira rad Vijeća ministara, navodeći da to nikada nije činio jer da jeste mogao je o njemu napisati 15 knjiga u posljednje četiri godine.

''Naš stav je jasan - želimo što hitnije uspostavljanje Vijeća ministara jer, nažalost, sedam mjeseci nakon izbora zbog toga ne funkcionira ni parlament BiH'', pojasnio je Čović.

Kad je riječ o formiranju Vlade Federacije BiH, Čović je istaknuo da će se to dogoditi kada bude uspostavljen dogovor o izmjenama Izbornog zakona.

Kopirati
Drag cursor here to close