Bariša Čolak

Izborni zakon se može riješiti za tri dana

Bariša Čolak ističe kako bi svima trebalo biti u interesu da se Izborni zakon izmijeni što je moguće prije.
Vijesti / Politika | 30. 01. 2019. u 07:31 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako postoji politička volja, to (Izborni zakon, op.ur.) se može dogovoriti i provesti za tri dana. Ukoliko, pak, ne postoji, sve može trajati tko zna koliko...'', rekao je Bariša Čolak voditelj odjela za ustavno-pravna pitanja u Glavnom vijeću HNS-a.

Dužnosnik HDZ-a BiH i nekadašnjiministar pravde kaže kako ne želi biti zloslutni prorok.

Prvi korak

''Nadam se da će svima doprijeti do savjesti, pa da makar napravimo taj prvi korak. Nije teško promijeniti Izborni zakon. Izmjene Ustava su već nešto drugo. Potrebna nam je volja. U protivnom sve će, bojim se, potrajati'', rekao je Čolak za Oslobođenje.

Istaknuo je kako bi nam svima trebalo biti u interesu da se Izborni zakon izmijeni što je moguće prije.

''Ne možemo odstupiti od Ustava i odluka Ustavnog suda BiH. Ako govorimo o izmjenama Ustava, tu se moramo rukovoditi relevantnim odlukama Međunarodnog suda u Strasbourgu'',  rekao je te dodao kako HNS ostaje pri stavu da je ključno promijeniti izborna pravila za Predsjedništvo BiH i Dom naroda, kao i konačno donijeti rješenje za Mostar.

''Voljni smo saslušati i prihvatiti i rješenja koja ponude drugi. Naravno, ona moraju uvažavati načelo konstitutivnosti i ravnopravnosti svih naroda. Moraju uvažavati i načelo legitimnog predstavljanja. To se zrcali u odlukama Ljubić i 3/17 - donesenoj na temelju ulaganja vitalnog nacionalnog interesa od Kluba Bošnjaka u Domu naroda'', kaže Čolak.

Više varijanti

>Upitan postoji li više prijedloga ili se razmatra konkretno jedan, kazao je da ima više varijanti.

''Jedna od njih se odnosi na općine, druga na županije... Koja od navedenih će na kraju biti ponuđena, iskreno ne znam ni sam, a ne mogu ni pretpostaviti. Osobno se mogu zalagati za jednu od njih, ali ukoliko nju ne podiže ostali unutar HNS-a, onda ne treba iznositi ni osobni stav'', rekao je.

Naglasio je da se prijedlozi mogu razlikovati u procesnom ili u izvedbenom smislu, ali da se ''suština ne može razlikovati''.

''Ne može se odskakati od odluka Ustavnog suda. Ako govorimo o Domu naroda - pa jasno je da bi to trebao biti u pravom smislu riječi Dom naroda, a ne dom kantona. Naše rješenje ne može biti ponuđeno ukoliko ne uvažava i taj princip. U protivnom, Dom naroda ne bi imao smisla'', rekao je, između ostalog, Čolak za Oslobođenje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close