Razgovor

Nelson za Bljesak: Stara politika se ne može nastaviti

Veleposlanik Nelson je za Bljesak.info rekao kako se, nakon onog što smo vidjeli u sporazumima u Mostaru, stara politika ne može nastaviti.
Vijesti / Politika | 28. 10. 2020. u 13:04 B. JURIČ | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Važno je da se na izborima iskoristi prilika da iskažu svoju volju, da glasuju, da brane taj svoj glas i da ga iskoriste. Izbori ne mogu promijeniti prošlost, ali sigurno mogu budućnost'', rekao je u razgovoru za Bljesak.info veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.

Američki veleposlanik rekao je kako se ne može nastaviti stara politika političkih stranaka, kako su jasni zahtjevi građana i kako će borba protiv korupcije biti jedan od najbolnijih rezova kad je u pitanju 14 prioriteta koji su se našli pred vlastima u BiH.

Zemlja mora ići naprijed

Govoreći o potpisu čelnika SDA i HDZ-a BiH u Mostaru, koji su se obvezali na izradi izmjena Izbornog zakona, veleposlanik Nelson je rekao kako se, nakon onog što smo vidjeli u sporazumima u Mostaru, stara politika ne može nastaviti.

''Mislim da je bilo ključno da se HDZ BiH i SDA konačno dogovore da bi se predložili amandmani za Mostar i za Izborni zakon. To je urađeno i to se mora riješiti jer je to dio 14 ključnih prioriteta EU. Zemlja mora ići naprijed. Zemlja želi napredovati k europskim integracijama i transatlantskim integracijama.
Status quo dok drugi u regiji idu naprijed znači za BiH da zaostaje. Problemi su i pitanja komplicirana i potrebno je da HDZ i SDA rješavaju ozbiljno ovo pitanje i daju prijedloge koji će biti odobreni u parlamentu. Potrebna je široka podrška, a ne samo da je to ono što SDA i HDZ žele'', rekao je Nelson.

Na pitanje tko treba popustiti jer je očito da ni jedna strana ne želi napraviti korak nazad, Nelson je rekao kako će biti potrebno da svi politički lideri budu okrenuti kompromisu.

Kompromis nije poraz

''Bez kompromisa i odlučnosti da se djeluje u korist svih građana ne može se postići napredak. Ne radi se o jednoj strani koja treba da popusti, a druge ne nego mora postojati želja za kompromisom. Kompromis nije poraz. Kompromis je ključan da se zaobiđu ti ćorsokaci koji postoje u ovoj zemlji previše godina'', kaže veleposlanik za Bljesak.info.

Na pitanje smatra li da su lideri koji su trenutno na vlasti sposobni za kompromis i koliko njima kompromis znači njima gubitak pozicija na kojima jesu, Nelson je rekao kako su političari u BiH shvatili poruku.

''Neki kažu da ova generacija lidera možda nije dorasla zadatku. Moram na ovo gledati drugačije. Ono što mogu vidjeti je da oni jesu shvatili da moraju postići kompromis. To smo vidjeli u slučaju Mostara i Izbornog zakona. Kompromis je moguć. Nije ga lako postići, ali nije nemoguć. Duga je povijest nepovjerenja između dviju stranaka. Važno je da se povjerenje gradi. A ono se može graditi sporazumima i dogovaranjima o pitanjima koja će pomoći zemlji da ide naprijed. I svaki dogovor pomaže izgradnju i davanje zamaha koji zemlji omogućava da ide putem rješavanja težih pitanja kao što je izborni zakon i izborna reforma'', rekao je Nelson.

Signal političkim liderima

Naglasio je kako je iznimno važno da se poštuje volja građana.

''A volja građana je da ih razumiju lideri. Nadamo se da će ta želja, ta jasna želja za napretkom koja postoji kod građana biti izražena na izborima da to bude jasan signal političkim liderima da status quo nije adekvatan'', rekao je.

Upitan o izborima u Mostaru i dogovoru stranaka koji nije neka velika senzacija jer je mogao biti postignut godinama ranije, američki veleposlanik ističe kako su lideri shvatili da moraju povući sami potez.

''Ovo se moglo uraditi ranije, nije se trebalo tako dugo otezati. Lokalni politički lideri su godinama razgovarali o tome kako da riješe nedostatke izbornoga zakona. Ovi pregovori nisu trebali tako dugo da se odugovlače. Ono što se promijenilo je to da je konačno postalo jasno da nitko ne može ovo nastaviti beskrajno i da će to odugovlačenje ipak završiti'', rekao je i dodao kako su stranke shvatile da ili će one riješiti to kompromisom ili će morati ići na sudsko rješenje.

Pitanje korupcije u Mostaru

''Vidjeli smo to kao priliku da zaista apeliramo na lidere da se dogovore da bi se zakonodavno riješilo ovo pitanje. I srećom, jeste'', rekao je Nelson.

Podsjetili smo ga da je američka administracija rekla kako će i nakon izbora u Mostaru, SAD ostati prisutna u ovome gradu te upitali može li se očekivati da će se u Mostaru dogoditi ono što i u Kantonu Sarajevo koji ima američkog stručnjaka za borbu protiv korupcije. Nelson kaže kako su SAD otvorene za svu pomoć kad je u pitanju ta borba.

''Želim reći da je ovo jako važno pitanje za Mostar i nadamo se da je to nešto o čemu će građani razmišljati kad budu glasovali. Izborni dan je da se pošalje i signal svim kandidatima o tome što građani očekuju. Čujemo puno o tome da su građani zgroženi i da su umorni o nevladanja i nesposobnosti lokalnih vlasti da riješe važne probleme. Izbori su prilika da građani pošalju jasan signal kandidatima što oni očekuju i nadamo se da će taj signal da će Gradsko vijeće željeti se baviti pitanjem korupcije u Mostaru. Mi smo spremni da pomognemo bilo kojoj razini vlasti u BiH koja je zainteresirana da se bavi pitanjem korupcije'', rekao je.

Kaže kako se u Kantonu Sarajevu pokazala dobra formula za borbu protiv korupcije i sankcioniranje koruptivnih djelovanja.

Teške promjene

''Gospodin Larson (Eric, savjetnik za borbu protiv korupcije u Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo, op.a.) je na raspolaganju svih kantonima i općinama koje žele da se bave tim. Nije ovo vezano samo za Sarajevo. Nadamo se da ćemo nakon izbora u Mostaru imati priliku dati podršku istinskim naporima da se napadne korupcija'', rekao je.

Nelson je rekao kako vjeruje da će biti najteže donijeti prave promjene u vladavini zakona koje će pomoći u borbi protiv korupcije.

''One su na vrhu liste 14 prioriteta. Vlade trebaju biti transparentne, institucije neovisne, naročito sudsko i tužiteljsko vijeće. Korupcijom se treba pozabaviti i sankcionirati jer ona utječe na odljev mozgova. Sve promjene će biti teške. Jer postoji jasan zahtjev građana da se nešto uradi. Oni su umorni od nedostatka i od zloupotreba, umorni su od toga da njihova djeca i unuci moraju otići jer im je to jedini izgled za bolju budućnost. Mislim da će to biti najteže'', rekao je.

Pomoći ekonomiji i obiteljima

Govoreći o borbi protiv koronavirusa u BiH, američki je veleposlanik rekao kako ovo nije vrijeme za punjenje džepova i za političke poene. Rekao je kako je odgovor u ožujku i travnju bio dobar, da su građani su shvatili situaciju prilično ozbiljno sve to.

''No, nažalost kao što se prečesto događa, neki pojedinci su dobili osobnu dobit. Kriza poput ove nema veze ni s kakvim granicama, ni s kakvom pripadnošću i sve nas jednako napada. U takvoj krizi ključno je da postoji koordinacija i da postoji jedinstvo u djelovanju ka krajnjem cilju. To nije vrijeme za korupciju da bi se napunili džepovi ni vrijeme da stranke da postižu neke poene. Kroz takvo djelovanje životi se gube'', rekao je Nelson za Bljesak.info i naglasio kako je potrebno da se donose reforme za ekonomiju jer ''ekonomiji i obiteljima koje su došle u tešku situaciju treba pomoći''.

Kopirati
Drag cursor here to close