Prati nas oko

Nelson: Ako pravosuđe nije nezavisno ova zemlja nikada neće biti jaka

''Ulagali smo dosta u borbu protiv korupcije i provođenje pravde. I vodimo računa da se pravično troši.''
Vijesti / Politika | 11. 06. 2020. u 10:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik SAD u BiH Eric Nelson gostujući u emisiji „Telering“ na RTRS-u u izuzetno dinamičnom intervjuu poslao je niz poruka.

Kazao je da SAD žele da BiH zauzme svoje mjesto u euroatlantskoj zajednici i da BiH ima podršku na tom putu.

Nije sve uspjelo

''Bh. lonac je jako kompliciran i Dejtonski sporazum je donio stabilnost, ali postoje nedostaci u sporazumu jer će biti potrebne modifikacije da bi se zemlja kretala ka EU. Jasno je da postoji nada velike većine građana da će pripadati europskoj zajednici zemalja gdje je važnije kako vas država štiti kao pojedinca, a ne kojoj nacionalnoj grupi pripadate'', rekao je Nelson.

Naveo je da službeni Washington prati regiju u cjelini i vidi tko ide naprijed, a tko zaostaje. Rekao je i da Kongres prati kako se daje novac zemljama.

''Dajemo ga onim liderima koji služe građanima. Nije sve što smo ovdje uradili uspjelo'', rekao je Nelson.

Na pitanje razmišljaju li SAD da spriječe dotok novca liderima koji to ne zaslužuju veleposlanik je rekao:

''Ulagali smo dosta u borbu protiv korupcije i provođenje pravde. I vodimo računa da se pravično troši. Postoje tužitelji koji se bore protiv korupcije i naša pomoć je njima usmjerena, ima i onih drugih.''

Nelson je otkrio stav o ''udarima na pravosuđe od strane SDA prema glavnoj tužiteljici''.

''Izbjegavam komentirati konkretne slučajeve. Važno je da tužitelji i istražitelji mogu raditi svoj posao bez političkog uplitanja i prijetnji bilo koga. Ako pravosuđe nije nezavisno ova zemlja neće nikada biti jaka, a građani se neće osjećati sigurnim'', kazao je Nelson.

Rekao je da je neprihvatljivo i da se napadaju novinari koji usmjeravaju na korupciju. Kazao je i da tužitelji u BiH imaju apsolutnu podršku SAD što je vidljivo i kroz brojne projekte obuke.

''Pokušavamo izgraditi kapacitete pravosudnih institucija. Pokušavamo pomoći i univerzitetima. Ulažemo u forenzičko knjigovodstvo'', kazao je Nelson.

Kazao je i da je sve u rukama birača.

''Čudno je da građani moraju da brinu hoće li imati izbore, to je neprihvatljivo. BiH je demokratska zemlja, ima sve temelje za demokratsko društvo. Nažalost, stubovi se odbacuju, premještaju ili se tresu. Previše je onih koji podrivaju institucije'', rekao je Nelson.

Smatra da SIP treba organizirati izbore i bez obzira ko tamo sjedi treba da bude ispoštovana institucija Središnjeg izbornog povjerenstva.
Đakovića je zanimalo i šta Nelson misli o ostavci ministra sigurnosti Fahrudina Radončića.

''Naša suradnja s ministrom sigurnosti i Ministarstvom sigurnosti i drugim sigurnosnim agencijama je jedan od najveći prioriteta. Ministar Radončić bio je jako dobar partner u rješavanju sigurnosnih rizika i prijetnji u BiH. Cijenio sam njegovu spremnost i volju da se bavi tim problemima, da ih rješava i donosi važne odluke koje su potrebne da bi se pomoglo da se osiguraju granice. Da se pomogne da sigurnosne institucije dobiju sredstva da bi mogli raditi svoj posao'', rekao je Nelson.

Radončić je bio dobar partner

Istaknuo je da smatra da je ranjivost koja dolazi od neriješenog pitanja usvajanja proračuna što se tiče zaštite granice, granične policije, SIPA-e, razlog za veliku zabrinutost.

''Radončić je bio dobar partner i cijenim njegovo nastojanje da koordinira pristizanje pomoći u zemlju tijekom bilo koje krize'', dodao je Nelson

Na pitanje je li Radončić morao otići jer je na sjednici Predsjedništva BiH govorio o ulascima 3-4 tisuće Pakistanaca s bh. vizama u našu zemlju Nelson je rekao:

''Nisam imao priliku razgovarati s ministrom Radončićem o odluci da ode. Bio sam razočaran jer je bio efikasan ministar. Nisam siguran je li to bilo povezano s rastućom prijetnjom u zemlji. Cijenim zamor koji je morao osjetiti kada je pokušao da promovira suradnju koja je neophodna za bilo koju sigurnosnu suradnju i rad. Ja i moj tim to radimo stalno, da razne sigurnosne institucije povežemo da razmjenjuju informacije. Važno je da svaka institucija shvati da je potrebna koordinacija. Znam da je ministar Radončić radio na tome mnogo. To je težak posao'', kazao je Nelson.

Na pitanje zašto je bivši dužnosnik SDA Amir Zukić na američkoj crnoj listi, Nelson je rekao da je to jasna poruka da SAD imaju jasne limite za toleriranje korupcije.

''Znamo koliko je korupcija rak na tkivu svake zemlje. Ona otvara vrata organiziranom kriminalu. U našoj zemlji se borimo s korupcijom i želimo da to rade i naši partneri'', rekao je Nelson.

Komentirajući put BiH ka NATO-u, Nelson je rekao da je istina da BiH od 2010. ima poziv za MAP.

''To je posvećenost od saveznika u NATO-u. Članstvo će tražiti velike napretke koji će trajati nekoliko godina. NATO nije zainteresiran da ima članove koji su nesretni već koji su opredijeljeni. Partnerstvo se razvilo u novu fazu gdje je fokus na reformama. To je važan napredak koji NATO želi vidjeti'', kazao je Nelson, prenosi Avaz.

Kopirati
Drag cursor here to close