Nema kvoruma

Na hitnoj sjednici PSBiH jedino dogovorena pauza

Sjednici prisustvuje šest izaslanika - pet iz Kluba bošnjačkog naroda, jedan izaslanik iz Kluba hrvatskog naroda te niko iz Kluba srpskog naroda.
Vijesti / Politika | 24. 06. 2019. u 17:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / 1. hitna sjednicaDoma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović sazvao je za danas 1. hitnu sjednicu tog doma, kojoj se odazvalo šest od ukupno 15 izaslanika, što nije dovoljan broj koji osigurava kvorum za rad. 

To je na početku sjednice konstatirao i predsjedavajući Doma Bakir Izetbegović, koji je kazao da sjednici prisustvuje šest izaslanika - pet iz Kluba bošnjačkog naroda, jedan izaslanik iz Kluba hrvatskog naroda te niko iz Kluba srpskog naroda. 

U zakazano vrijeme u sali za sjednice bilo je svih pet izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvatskog naroda. 

Na sjednicu nisu došli izaslanici iz Kluba srpskog naroda kao ni četiri izaslanika iz Kluba hrvatskog naroda, koji su članovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH. 

''Očigledno nemamo kvorum, tako da se tu treba referirati na član 63. Poslovnika, koji kaže da kvorum čini devet izaslanika, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska izaslanika. Dakle nemamo kvorum i mislim da ga nećemo ni nakon pauze imati, jer sam od svojih kolega iz Kolegija Nikole Špirića i Dragana Čovića dobio akte u kojima Špirić tvrdi da je današnja sjednica sazvana protivno odredbama Poslovnika o radu Doma naroda. Čović misli slično. On smatra da smo morali imati dogovor o današnjoj sjednici i smatra da je ovo  jednostran potez s moje strane'', kazao je Izetbegović. 

Dodao je kako misli da njega član 58. Poslovnika obavezuje da u roku od tri dana sazove sjednicu kada to određeni broj delegata, Poslovnikom propisan,  od njega zataraži. 

Nakon toga Izetbegović je dao pauzu od 15 minuta. 

Na predloženom dnevnom redu današnje sjednice bilo je predviđeno imenovanje članova Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, kao i izbor članova stalnih povjerenstava Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH – Ustavnopravnog povjerenstva, Povjerenstva za financije i proračun i Povjerenstvo za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije. 

Podsjetimo, za danas je zakazana prva hitna sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu imenovanje članova Izaslanstva Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

Foto:twitter N1 / Na hitnoj sjednici PSBiH jedino dogovorena pauza

Na dnevnom redu sjednice je i izbor članova stalnih komisija Doma naroda - Ustavnopravne komisije, Povjerenstvo za financije i proračun i Povjerenstvo za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije.

Sjednica je bila zakazana za 17 sati, priopćeno je iz Parlamentarne skupštine BiH, prenosi N1.

Ranije je Borjana Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma PS BiH kazala kako nije moguće imenovati izaslanstvo bez održavanja zajedničkog kolegija na kome će se utvrditi kriteriji za izbor i sastav izaslanstva Vijeća Europe u PS Vijeća Europe .

Iako ovo pitanje smatraju važnim, u SNSD-u važnije im je imenovanje mandatara za sastav Vijeća ministara, odnosno Zorana Tegeltije. Ranije su kazali kako neće prisustvovati zasjedanju. To je razlog zbog koga se nisu pojavili ni na dvije zakazane-hitne sjednice Zastupničkog doma.

Sjednica Doma naroda zakazana je u zadnji trenutak, jer rok za imenovanje izaslanstva ističe danas. Bez održavanja sjednice, BiH ostat će jedina od 47 zemalja koja nema svoje predstavnike u Skupštini Vijeća Europe.

U tijeku je rasprava u kojoj zastupnici Socijaldemokratske partije BiH, kao i Naše stranke, prijedlog za prekid današnje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH smatraju namjernim prenošenjem blokade rada državnog parlamenta i na federalni nivo. 

SDP-ovci smatraju da je i na federalnom nivou riječ o "političkom uplivu Čović - Dodik, zarad njihovih političkih interesa". Apeliraju da se ne zaustavlja rad jedinog parlamentarnog nivoa u FBiH u aktualnom mandatu koji je dosad funkcionirao dobro i jedini je koji "trenutno radi". 

Protivnici prekida ističu da predlagači nemaju adekvatne argumente i zamjeraju što je, osim Stranke demokratske akcije, za prekid i Demokratska fronta. 

Prekid sjednice zatražio je Mladen Bošković, predsjedavajući zastupničkog kluba stranaka predvođenih Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH. Kazao je da to čini uime buduće nove parlamentarne većine koja će biti uspostavljena u Zastupničkom domu. Prekid, po njegovim riječima, trebalo bi da traje do izbora novog rukovodstva Doma. 

Iz zastupničkog kluba SDP-a oštro su se suprotstavili Boškovićevom prijedlogu navodeći da će zarad nečijih političkih interesa, više zakona važnih za građane ostati na čekanju, kao i drugih tačaka predloženih za dnevni red ove sjednice. 

Mladen Bošković je predložio prekid nakon jedne od pauza u današnjem zasjedanju Doma čiji dnevni red još nije utvrđen.

Kopirati
Drag cursor here to close