Izbor gradonačelnika Mostara

Marić: U pitanju su neke veće igre OHR-a

''Zanimljivo je kako je Irma Baralija uputila dopis OHR-u sa pitanjem kako se može glasati i OHR nije odgovorio. Da je Ured visokog predstavnika odgovorio do sjednice mi bi rekli uredu,''
Vijesti / Politika | 08. 02. 2021. u 18:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić u razgovoru za N1 ocijenio je kako postoji dogovor između OHR-a i BH Bloka kada se radi o lokalnim izborima u Mostaru. Otkrio je kako je bio iznenađen odlukom visokog predstavnika da poništi odluku o javnom glasovanju na izboru za prvog čovjeka grada na Neretvi.

Marić je kazao kako je OHR prespavao osam godina…

''Ovo je za nas veliko iznenađenje, OHR je spavao osam godina i nije se trudi0 da brani Statut koji je nametnuo. Poslije odluke 31. vijećnika, od 35, koji su podržali javno glasovaneje – ne možete tako u demokratiji. Mislim da su ovdje u pitanje neke veće igre OHR-a i međunarodne zajednice. Mislim da ovo pitanje nije zaslužilo reakciju visokog predstavnika, pogotovo imajući na umu od koga je došao upit – BH Bloka. Blok je podržao javno glasovanje i onda se kasnije žale'', istakao je zamjenik predsjednika GV-a Grada Mostara.

Upravo zbog posljednjeg poteza OHR-a Marić smatra da postoji dogovor između ove institucije i BH Bloka.

''Zanimljivo je kako je Irma Baralija uputila dopis OHR-u sa pitanjem kako se može glasati i OHR nije odgovorio. Da je Ured visokog predstavnika odgovorio do sjednice mi bi rekli uredu, ali sad kada smo završili prvi krug izbora po meni ima dosta prostora za sumnju'', zaključio je on.

Marić je komentirajućii reakciju predsjednika Medžlisa Islamske zajednice Mostar Džafer Alić koji je javno kritizirao Velibora Milivojević, vijećnika iz reda srpskog naroda, zbog podrške HDZ-ovom kandidatu za gradonačelnika – ocijenio da svatko ima pravo na komentar, tako i vjerske zajednice.

''Prvi put se predstavnici srpskog naroda, tj. SNSD-a, hvale kako imaju legitimnog predstavnika Srba u Gradskom vijeću Mostara, a šalju poruku iz ‘90. godina da ne odustaju od politike Bobana i Karadžića. Za nas Bošnjake je to ružna poruka'', naveo je Marić te dodao:

''Islamska zajednica je procijenila da je trenutak da reagira jer je naš muftija uložio toliko napora da se popravi međureligijska suradnja i vjerojatno je bio razočaran. Očekivano je bilo da su Srbi ostali neopredjeljeni u Mostaru. Naša vijećnica Nataša Jekić, koja dolazi iz reda srpskog naroda, glasovala je za Milivojevića, a dva srpska vijećnika iz HDZ-a ga nisu podržali i onda Milivojević glasa za HDZ-ovog kandidata za gradonačelnika''.

Na kraju razgovora za N1 Salem Marić je istakao kako postoji ''pritisak iz Banjaluke na izbore u Mostaru''.

''Banjaluka određuje odnos Srba u Mostaru'', zaključio je.

Podsjećamo, Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) odlučio je da se izbor gradonačelnika Mostara vrati na početak, točnije da se prvi čovjek grada na Neretvi bira tajnim glasanjem.

Kopirati
Drag cursor here to close