Riječ na riječ

Mostar će pokazati otpor i Oručeviću dati šipak!

Kaže kako je teško staroj mostarskoj raji razumjeti, da jedno dijete grada Mostara, srca Hercegovine, javno govori kako Mostar jest ili će biti ''pravi bosanski grad''.
Vijesti / Politika | 08. 02. 2019. u 12:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Na ovakvo nasilno nametanje bosanske šljive Mostar će mu pokazati otpor i pravi hercegovački šipak!'', poručio je čelnik mostarskog HDZ-a BiH Damir Džeba Safetu Oručeviću nakon što je nedavno rekao kako je Mostar ''ustaški leš'' i da će to postati ''pravi bosanski grad''.

Za Hrvatski medijski servis Džeba se upitao što znači “pravi bosanski grad’!?

Safa želi otjerati Hercegovinu

''Znači li to u slučaju Mostara, da naš rođeni Mostarac i Hercegovac, Safa, želi otjerati Hercegovinu iz Mostara i utjerati nam Bosnu?'', rekao je Džeba dodavši kako je Oručevićeva poruka ''geografski, povijesno pa, ako hoćete, i mostarski vrlo nepismeno i zlonamjerno''.

''Starije kolege, prijatelji bez obzira na naciju, ili kako se voli istaknuti 'stara mostarska raja', kažu da je u ono lijepo prijeratno vrijeme Safa bio poznat s poslovima vezanim za goblene. O čemu je riječ točno ne znam ali kažu da o tomu priča cijeli grad i da ta priča ne zastarijeva isto kao i zločini, ratni i gospodarski. Također ističu, da je Safa prije rata rekao negdje u gradu, recimo Mahali, Luci, Balinovcu, Rudniku, Zaliku, Starom Gradu, Centru 2, Balinovcu, Carini ili Aveniji, da je on Bosanac ili da je Mostar 'bosanski grad' ne bi se baš lijepo proveo'', kaže Džeba.

Kaže kako je teško staroj mostarskoj raji razumjeti, da jedno dijete grada Mostara, srca Hercegovine, javno govori kako Mostar jest ili će biti ''pravi bosanski grad''.

Oručević i HVO

''Na jednak način bi Sarajlije blijedo gledale nekoga da u sred Sarajeva 'odvali' kako je Sarajevo hercegovački grad ili će biti 'pravi hercegovački grad'. Pokušali bi pomoći čo’eku, a naravno da bi se gledalo tko govori takve budalaštine i za kakve potrebe'', kaže Džeba za HMS.

Rekao je i kako mu je rečeno da je na početku rata Oručević ''bio uzoran pripadnik Hrvatskog vijeća obrane''.

''Postoje slike i video zapisi na kojim se vidi Safet u odori HVO s dužnošću djelatnika za sigurnost pri uredu zapovjednika Općinskog stožera HVO-a Mostar. Herceg Bosna mu nije smetala kada ju je iskoristio da dobije toliko 'mrsku i zlokobnu' Domovnicu i Putovnicu Republike Hrvatske'', kaže predsjednik mostarskog HDZ-a.

Komentirajući Oručevićeve optužbe kako HDZ ne želi promjena mostarskih ulica koje nose nazive po ustaškim dužnosnicima Džeba kaže kako je ta stranka jedini istinski zagovaratelj promjena spornih naziva ulica u Mostaru.

Šminkanje leša

''Gradonačelnik Ljubo Bešlić je imao tu namjeru te je nekoliko puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena tri spomenute ulice, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima'', rekao je, između ostalog, Džeba.

Podsjećamo, Oručević, koji je na čelu mostarskog Centra za mir, rekao je kako mostarska kandidatura za europsku prijestolnicu kulture ''s ovakvim fašističkim neće sigurno ući u utrku''.

''Sigurno će izgubiti od bosanske javnosti borbu za jednu finu i plemenitu ideju. To bi ja nazvao šminkanje leša, oni žele da našminkaju jedan ustaški leš koji žele predstaviti kao jednog antifašistu u srcu Europe i da postanemo prijestolnica Europe'', rekao je.

Između ostalog, govorio je o tome kako su pobrisani svi tragovi predratnog Mostara te da je ''sva povijest koja je postojala u tom gradu pobrisana na brutalan i fašistički način''.

Kopirati
Drag cursor here to close