Misterija

Peticija o imenima mostarskih ulica: Tko nije želio promjenu?

O tome tko je htio, a tko ne, nove nazive spornih ulica često se raspravljalo u mostarskoj javnosti.
Vijesti / Politika | 30. 01. 2019. u 10:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Licemjerno je spočitavati pitanje promjena imena mostarskih ulica gradonačelniku Ljubi Bešliću ili HDZ-u BiH, čiji su vijećnici u Gradskom vijeću Mostara taj prijedlog podržali, jer promjenu nisu htjeli upravo oni koji su sada naknadno došli pameti, a tad u Vijeću nisu htjeli podržati izmjenu imena ulica u gradu'', priopćio je prije skoro godinu dana Gradski odbor HDZ-a BiH Grada Mostara.

Reagirao je tad mostarski odbor stranke na prozivke SDP-a kako oni sprječavaju da se izmijene nazivi ulica u Mostaru koja nose imena ustaških dužnosnika.

Tko je htio, a tko ne?

Naime, ovih je dana pokrenuta peticija kojom se traži da se ukinu nazivi ulica s imenima dužnosnika Nezavisne države Hrvatske.

Na web stranici Change.org u je pokrenuta peticija kojom se od visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka i OHR-a traži da ukine nazive ulica u Mostaru Mile Budaka, Jure Francetića, Lorković-Vokića, Ive Zelenike Tovarnika i Đure Spuževića.

Peticija je pokrenuta povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, a pokretači peticije su Ivan Šušnjar i Vuk Bačanović, koji su još ranije javno govorili kako Mostaru ne trebaju ulice s takvim imenima.

O tome tko je htio, a tko ne, nove nazive spornih ulica često se raspravljalo u mostarskoj javnosti.

Mostarski HDZ je, nakon što je u Dnevnom listu objavljen tekst u kojem se tvrdi kako je to njima ok, objavio kako su više navrata iznijeli primjedbe na postojeća rješenja s nazivima čitavoga niza mostarskih ulica.

Bešlić pokušao dva puta

''Određena imena mostarskih ulica neprihvatljiva su u današnjem suvremenom svijetu i u obitelji razvijenih zapadnjačkih sustava, kako onih državnih, tako i onih stranačkih i svjetonazorskih, kojima HDZ BiH nedvojbeno pripada jer djeluje kao najsnažniji most Bosne i Hercegovine prema zapadnoeuropskim integracijama'', priopćio je tom prilikom mostarski HDZ.

Naveli su kako je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić dva puta u Gradskom vijeću Mostara službeno predlagao da se imena spomenutih ulica, koje su svoje ime dobile u ratu, promijene i da se tim ulicama daju imena po poznatim mostarskim i bh. pjesnicima.

Podsjećamo, priča oko naziva mostarskih ulica isplivala je na površinu brojnih gradskih neriješenih tema nakon što su u veljači prošle godine nepoznate osobe, navodno studenti povijesti mostarskog Sveučilišta, ploče s imenom Mile Budaka prelijepili naljepnicama s natpisom Ulica Cvitana Spuževića.

O svemu se tada oglasio i Bešlić rekavši kako je upravo SDP, koji je bio najglasniji u osudama, bio protiv.

''Dok je bilo Gradsko vijeće i kada je došlo do ujedinjenja, imali smo pet ulica koje su bile 'iritirajuće' i koje smo željeli promijeniti. Ja sam dva puta izašao na Gradsko vijeće prvi put na zamolbu visokog predstavnika, a drugi put samoinicijativno i tada sam dobio sve pohvale za imena koja su predložena. Željeli smo tada staviti imena vezana za povijest i onih koji su u Gradu živjeli i ostavili trga'', rekao je Bešlić, dodajući kako su određeni vijećnici iz SDP-a pohvalili njegov prijedlog, a onda je nakon stanke, došlo do jednog zaokreta, gradonačelniku nerazumljivog.

Nerazumljivi zaokret

''Nakon stanke, gdje je došlo do meni nerazumljivog zaokreta, tražilo se da se zamijene sve ulice  što je bilo nemoguće, jer znate da se u Gradskom vijeću dvotrećinski donose odluke, a kada je u pitanju naziv ulica onda treba široki konsenzus napraviti'', kazao je Bešlić, posebno ističući da u Statutu postoji komisija koja radi na promjeni naziva ulica, institucija, trgova itd. Zamjena teza i otežavajuće stanje

''Komisija nije dala prijedlog oko kojeg su se mogli usuglasiti, što je meni žao da se prave razne spekulacije u Mostaru na temelju imena stranaka koje su tada pohvalile moj prijedlog, ali su glasovale protiv, što znači da imamo neka dvostruka pravila u politici i to nije uredu. Ja bi bio sretniji da smo tada uspjeli promijeniti nazive ulica  i da skinemo epizodu teškog vremena s grada Mostara'', kazao je Bešlić, dodajući da mu je žao što svi oni koji su puni antifašizma i priče o demokraciji nisu to podržali.

''Mislim da je i njima žao što to nisu podržali, a s druge strane i hrvatski narod je u gradu Mostaru trebao skinuti  hipoteku sa svoga imena jer i Hrvati su bili antifašisti. Definitivno  se u Mostaru želi napraviti zamjena teza i otežavajuće stanje'', rekao je Bešlić.

Peticija


Peticiju ''Mile Budak nije naš pjesnik. Francetić nije naš vojnik'' možete potpisati na linku.

Predlaže se da se Ulica Mile Budaka preimenuje u Ulicu Alekse Šantića, Vokić i Lorković da se zamijene imenom Cvitana Spuževića, da Ulica Ive Zelenike Tabornika ukineš dobije ime po najvećem eruditu, prosvjetitelju i hajduku, ponosu zemlje Hercegove, Mihailu Ljubibratiću i da se Ulica Jure Francetića preimenuje u Židovska ulica.

Kopirati
Drag cursor here to close