Biranje i brojanje

Mora li se ponoviti ''festival'' u Mostaru?

Za potrebe ovoga teksta kontaktirali smo i čelne ljude Koalicije za Mostar, ali nam se nitko, unatoč brojnim pozivima, nije javljao.
Vijesti / Politika | 14. 01. 2021. u 12:57 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Prema Izbornom zakonu, ako Središnje izborno povjerenstvo utvrdi nepravilnosti koje mogu utjecati na rezultate izbora, ono mora donijeti odluku i jedino Povjerenstvo može donijeti odluku o ponavljanju izbora. Ne bi to bilo prvi put. Događalo se to i ranije'', kaže za Bljesak.info Vehid Šehić nekadašnji član državnog izbornog povjerenstva.

Ne može se pošteno ići na izbore

Komentirajući mostarsko brojanje, Šehić kaže kako je očito da dio biračkih odbora nije uradio posao člana biračkog odbora kako to piše u Izbornom zakonu i u provedbenim aktima SIP-a.

''Bilo je određenih primjedbi da je obuka članova biračkih odbora bila neadekvatna i vrlo kratka tako da i mnogi nisu shvatili samu suštinu, naročito onog administrativnog dijela koji moraju voditi članovi biračkih odbora i sve je to možda rezultat i tog stanja'', kaže Šehić.

''Ako im je ovo nekakva spremnost, onda je potpuno jasno za što su bili spremni. Za regularan izborni proces očito nisu bili pripremljeni nego su se pripremali za neke druge aktivnosti čiju manifestaciju vidimo danas'', rekao je Zeljko

Naveo je kako smo svjedoci na svim izborima da većina stranaka zloupotrebljava članove biračkih odbora te da mnoge stranke od svojih članova biračkih odbora traže da favoriziraju određene političke stranke.

''To nije ništa novo. Nikada neću zaboraviti izjavu jednog predsjednika političke stranke, koja nije tako mala, koji mi je rekao 'Ne može se pošteno ići na izbore. Ako idete pošteno, izgubit ćete''', kaže Šehić i navodi kako je oduvijek tvrdio da su najveći generatori nepravilnosti tijekom izbora upravo politički subjekti.

Nedoraslo povjerenstvo

''Dok ne promijenimo Izborni zakon i osim sankcioniranja nesavjesnih članova biračkih odbora sankcioniramo i one političke subjekte za koje se dokaže da su po njihovom nalogu određeni članovi biračkih odbora činili određene nepravilnosti, imat ćemo ovakvu situaciju'', rekao je.

Slaven Zeljko, čelnik mostarskog HDZ-a BiH kaže kako je za nespremnost biračkih odbora krivo isključivo Središnje izborno povjerenstvo koje je, kako kaže, nije pokazalo na mostarskom izbornom procesu da je doraslo ovom zadatku.

''Mi smo upozoravali dva dana prije izbora da se priprema i da su već organizirani određeni preduvjeti za izbornu krađu. Kasnije se to i potvrdilo i na dan izbora smo utvrdili bezbrojne neregularnosti. Naglasak je bio na gradskom području Jug gdje se dogodio, pripreman i izvršen čin koji ima elemente organiziranog kriminala, a to je izborna prevara i krađa da su prebacili birače na gradsko područje Jug'', rekao je Zeljko za Bljesak.info.

Naglašava kako sve upućuje na to da je SIP BiH potpuno nespremno  ušlo u izborni proces u Mostaru.

Ponavljanje

''Ako im je ovo nekakva spremnost, onda je potpuno jasno za što su bili spremni. Za regularan izborni proces očito nisu bili pripremljeni nego su se pripremali za neke druge aktivnosti čiju manifestaciju vidimo danas'', rekao je Zeljko i dodao kako i članove biračkih odbora o izbornom procesu educira SIP.

''Nikada neću zaboraviti izjavu jednog predsjednika političke stranke, koja nije tako mala, koji mi je rekao 'Ne može se pošteno ići na izbore. Ako idete pošteno, izgubit ćete''', kaže Šehić.

Zeljko je naveo kako je HDZ BiH tražio poništavanje rezultata na izbornom području Jug, ali da su njihove žalbe odbijene.

''Iskoristit ćemo sve pravne mehanizme da zaštitimo integritet izbornog procesa u Gradu Mostaru. Sve političke opcije koje sad objavljuju prigovore i daju komentare o izbornom nesnalaženju i prevarama trebalo bi podsjetiti na njihove komentare na naše tvrdnje koje smo imali na sam dan izbora a i u međuvremenu kad smo upozoravali na neregularnosti svi su tada bili skeptični i tvrdili su da je to stav HDZ-a jer smo izgubili izbore. HDZ je dobio izbore i jedini motiv za komentare na izborni proces je da se zaštiti integritet izbora'', kaže Zeljko.

Slaven Raguž iz Hrvatske republikanske stranke, koja se pohvalila kako na ovim izborima nije pokradena jer se upravo posvetila edukaciji članova biračkih odbora, smatra kako je veća vjerojatnost da se ponavljanje izbora dogodi samo na pojedinim biračkim mjestima.

''Očekivati da će se izbori ponoviti na području cijelog grada Mostara je teško. Pored neustavnog Izbornog zakona, mi u BiH imamo općenito problem regularnosti samog izbornog procesa'', rekao je Raguž za Bljesak.

Ratovi velikih

Navodi kako je osnovni problem kod ovih izbora u Mostaru taj što su se unutar ''velikih'' stranaka vodili građanski ratovi za preferencije.

''Ovisno koja je unutarstranačka struja pobijedila, onda druga se žali. Te iste stranke, počev od HDZ-a, SDA, SDP-a i drugih koje su ovih dana najglasnije, na lokalnim izborima po drugim općinama su radile sve ovo što danas tobože inkriminiraju, počev od malverzacija dopisnim glasovima, biračkim popisima, dogovora o preferencijama itd. Dok mi ne uvedemo neki model elektroničnog glasovanja, mi ćemo nakon svakih izbora govoriti o ovim stvarima'', rekao je Raguž.

''Te iste stranke, počev od HDZ-a, SDA, SDP-a i drugih koje su ovih dana najglasnije, na lokalnim izborima po drugim općinama su radile sve ovo što danas tobože inkriminiraju'', rekao je Raguž.

Irma Baralija, nositeljica liste Naše stranke i buduća vijećnica, kaže kako se svaka kutija koja je do sada ponovo otvorena radi novog prebrojavanja pokazala više kao Pandorina nego kao glasačka kutija.

''Na svakom biračkom mjestu koje se ponovo prebrojavalo utvrdđne su ozbiljne nepravilnosti što nam ukazuje na poražavajući trend krađe i manipulacije izbornom voljom građana koji se dobro osmišljeno i organizirano provodio sigurno svuda gdje je bilo moguće, pogotovo na onim mjestima na kojima su potpunu kontrolu biračkih odbora imale određene stranke, zahvaljujući fiktivnim političkim subjektima čija je jedina uloga bila upravo ta: olakšati posao izbornoj mafiji'', kaže Baralija za Bljesak.info.

Naopako od početka

Tvrdi kako jedino što može spasiti demokraciju u Mostaru i učiniti da budući saziv Vijeća bude i legalan i legitiman je ponovno prebrojavnje svih listića sa svih biračkih mjesta.

''Također, paralelno s ovim, nadležni organi moraju odraditi svoj posao i procesuirati te kazniti sve članove biračkih odbora na kojima su utvrđene nepravilnosti, kao i pronaći one koji stoje iza ove kriminalne rabote. U protivnom, ako se ništa ne desi, potpuno će biti obesmišljeni i izbori i demokratija, a to ne smijemo dozvoliti'', rekla je Baralija.

I čelnik republikanaca smatra kako je realna opcija ponavljanje brojanja postojećih listova na razini grada.

''HRS ne strahuje niti od eventualnog ponovnog izbornog procesa na pojedinim biračkim mjestima, cijelom Mostaru, kao ni ponovnog brojanja listova. Dapače, u svakoj od ovih kombinacija, mi bi mogli ostvariti samo još bolji rezultat'', rekao je.

Marin Bago, nositelj liste Pravo na grad, navodi kako su od same najave održavanja izbora stvari krenule naopako.

''Svaka bi zemlja u kojoj postoji vladavina prava ponovila izbore. Ovako, barem pola vijećnika u Gradskom vijeću će biti tu po osnovu različitih vrsta prevare glasača, samim tim i kršenja zakona. I sad trebamo očekivati kako će se oni boriti za interese građana?'', rekao je Bago.

''Samo Grad Mostar je dobio minimalan rok za pripremu i održavanje izbora gdje smo u startu bili oštećeni u odnosu na druge. Prijavljivanje petnaestak, u praksi nepostojećih, političkih subjekata i nezavisnih kandidata najavili su što nam se sprema. Na taj način, najveće stranke su dobile prevlast u biračkim odborima. Nitko nije reagirao iako su i sami nazivi istih bili smiješni. Građani u biračkim odborima nisu dobili kvalitetnu edukaciju i mnogi su ušli nespremni u izborni proces. To možemo reći i za malu vojsku promatrača'', rekao je Bago za Bljesak.info.

U Vijeću preko prevare

Ističe kako su mnoge procedure i pravilnici prekršeni, kao i sam Izborni zakon.

''Zbog toga se podaci i nisu mogli unijeti u bazu podataka. Onda smo svi bili svjedoci kako su se mnoge vreće s glasovima ponovno brojale, pa je sve to išlo u Sarajevo na ponovno brojanje. Dakle, izborni listići su protuzakonito promijenili 'nekoliko ruku'. Kontrola izbornog procesa je oteta iz ruku građana. Ovih dana pratimo na društvenim mrežama kako su se preferencijalni glasovi naprosto dodavali po slobodnoj volji. Svaka bi zemlja u kojoj postoji vladavina prava ponovila izbore. Ovako, barem pola vijećnika u Gradskom vijeću će biti tu po osnovu različitih vrsta prevare glasača, samim tim i kršenja zakona. I sad trebamo očekivati kako će se oni boriti za interese građana?'', rekao je Bago.

Naveo je kako će, ako nadležne institucije i nadležno tužiteljstvo ne pokrene procese istrage, biti prisiljeni podignuti krivične prijave protiv Gradske izborne komisije.

''Svi propusti i sav amaterizam upravljanja izbornim procesom počinje tu. U protivnom, građanima će se ogaditi izbori, smatrat ćemo ih nevažnim, a samim tim smatrat ćemo nevažnim sebe i svoje društvo. To bi značilo kraj priče'', kaže Bago.

Bez odgovora unatoč pozivima

Zeljko pak ističe kako su svi komentari na mostarske izbore usmjereni na političku korist stranaka.

''Prisutno je ogromno licemjerstvo onih koji upozoravaju na ono što je HDZ upozoravao ranije. Ovakav izborni proces ne zaslužuje grad i građani. Politička kampanja je bila korektna i nismo zatrpavali javnost nikakvim sukobima. Sva odgovornost je na SIP-u'', kaže Zeljko.

Za potrebe ovoga teksta kontaktirali smo i čelne ljude Koalicije za Mostar, ali nam se nitko, unatoč brojnim pozivima, nije javljao.

Podsjetit ćemo tek da se mostarsko biranje, na koje se čekalo 12 godina, iz festivala demokracije, kako se to tepa izborima, u klasični cirkus i da su, nakon prvotnih galama da su svi pobijedili, sada svi poraženi.

Čak se mogu čuti i informacije da se među ''pobjednicima'' javljaju nezadovoljstva jer ih vlastite stranke nisu željele vidjeti s više glasova od nekih drugih favorita pa su same stranke varale svoje članove.

S druge strane, međunarodnim dužnosnicima upućeno je još jedno pismo u kojem predsjednici mostarskih gradskih odbora SDP-a BiH, Naše stranka, Platforme za progres, HDZ 1990 i Prve mostarska partije traže novo brojanje u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close