Pokrenuto sedam predmeta

Istraga o izborima u Mostaru: ''Zamoljen sam da prijave svoje adrese na moju kuću''

Mostarci su 12 godina čekali izbore, koliko će čekati rezultate?
Vijesti / Politika | 09. 01. 2021. u 13:50 Bljesak.info
Mostarci su 12 godina čekali izbore, koliko će čekati rezultate?

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ja sam samo zamoljen od tih ljudi da prijave svoje adrese na moju kuću, jer imam struju i ostalo, jer je to bio uslov. MUP je sve regularno odradio, prihvatio njihova prebivališta, da bi zasmetalo znamo kome'', rekao je za BHRT Miralem Mezit, jedan od mještana kojem je policija pokucala na vrata tijekom istrage o navodnim prevarama na izborima u Mostaru.

U Tužiteljstvu Hercegovačko-neretvanske županije formirano je osam predmeta vezanih za izborni proces u Mostaru, objavio je BHRT.

U tijeku su provjere navoda na kojima radi više tužitelja. Ujedno i Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine radi na rješavanju velikog broja žalbi.

Naređeno je i ponovljeno brojanje glasova.

Brojne su reakcije političkih subjekata uslijedile nakon održanih lokalnih izbora.

Najglasniji je HDZ BiH, odnosno HNS, koji je još ranije naglašavao kako postoji osnovana sumnja da su se pojedini birači fiktivno prijavili na nove adrese stanovanja da bi sudjelovali na točno određenim biračkim mjestima. Formirano je osam predmeta.

''Županijsko tužiteljstvo HNŽ Mostar u jednom formiranom predmetu postupa po tri zaprimljene kaznene prijave istovjetnog sadržaja i to od HNS-a BiH, GO HDZ-a BiH Mostar i MUP-a HNŽ, te je od nadležnog MUP-a HNŽ odnosno policijske agencije, zatražilo provjeru navoda kaznenih prijava u cilju utvrđivanja osnova sumnje o eventualnom postojanju kaznenih djela, odnosno njihovih počinitelja, kao što je to uobičajena praksa i u svim drugim slučajevima'', rekla je Ana Rajič, glasnogovornica Tužiteljstva HNŽ-a.

Ministarstvo unutarnjih poslova HNŽ-a, odnosno Policijska uprava Mostar pokrenula je prikupljanje obavještenja, kako je to Tužiteljstvo i zatražilo.

''Zona odgovornosti je na PU Mostar, koja je provodila naloge Tužiteljstva, gdje je provjeravala radnje i uručivala pozive jer postoji sumnja da je počinjeno više kaznenih djela'', rekao je Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ

A upravo je to značilo i provjeru prijavljenih birača na adresama na kojima donedavno nisu boravili.

Bošnjačke udruge i SDA zbog toga su optužili policiju i županijski MUP da progone Bošnjake.

''Policijski službenici postupaju profesionalno, poštivajući prava građana i po zakonu unutarnjih poslova HNŽ-a i FBiH. Tako da sve navode odlučno odbacujemo, rekao je Marić.

Čelnici SDA tražili su od međunarodne zajednice da stane u zaštitu osnovnih ljudskih prava i sloboda. Dok se stvari u Mostaru kompliciraju, nezadovoljstvo su iskazali i s treće strane, u BH bloku.

Smatraju da je njihov koalicijski partner – Prva mostarska partija “zakinut” za mandat u izbornoj jedinici Stari Grad.

''Smatramo da smo zakinuti, imamo konkretne dokaze da su našim političkim subjektima oduzimani glasovi'', rekao je Arman Zalihić nositelj liste koalicije BH bloka za Gradsko vijeće Mostara.

Uputili su žalbu Središnjem izbornom povjerentvu koje je jučers objavilo da će se izvršiti ponovno brojanje glasačkih listića s određenih biračkih mjesta, u nedjelju u Sarajevu.

Mostar je predugo čekao na izbore, a dok izborni proces očito još traje, mnogi se nadaju da neće predugo čekati i na one koji će im rješavati životne probleme.

Kopirati
Drag cursor here to close