Gdje je zapelo?

MMF odobrio, ali kod nas zapelo: Nema ruku za 329 milijuna

Glasovali nisu Bisera Turković, Sifet Podžić i Dževad Mahmutović.
Vijesti / Politika | 21. 04. 2020. u 11:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za odluku o povlačenju novca Međunarodnog monetarnog fonda za BiH na današnjoj sjednici nisu glasovali, ministrica vanjskih poslova BiH, ministar obrane BiH i zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Naime, Vijeće ministara BiH na današnjoj vanrednoj, telefonskoj sjednici nije donijelo Odluku o povlačenju sredstava Instrumenta za brzo finansiranje (RFI) od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), s ciljem financiranja povećanih potreba zdravstvenog sektora i mjera ekonomske stabilizacije.

Glasovali nisu Bisera Turković, Sifet Podžić i Dževad Mahmutović.

Današnjoj sjednici nije prisustvovao ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Nakon sjednice, Ministarstvo financija i trezora BiH završilo priopćilo je kako je ono završilo procedure za preuzimanje 330 milijuna eura

Ministarstrvo, na čijem je čelu Vjekoslav Bevanda, navelo je kako prilikom glasovanja nije bilo podrške nazočnih ministara iz bošnjačkog naroda te nije bilo moguće okončati sve potrebne procedure da bi novac bio uplaćen na račun u Centralnoj banci BiH.

Ministar financija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda kazao je da su sve aktivnosti koje su bile do Ministarstva financija i trezora BiH završene odmah te da je novac već sutra mogao biti alociran na račune entitetskih vlada sukladno raspodjeli dogovorenoj u Pismu namjere kojeg su potpisali svi članovi Fiskalnog vijeća u BiH.

U Pismu namjere, podsjeća Ministarstvo financija, definirano je da Federaciji BiH pripada 62 posto ovih sredstava, Republici Srpskoj 38 posto s tim da po 0,5 posto svaki entitet mora izdvojiti i uplatiti na račun Vlade Brčko distrikta. Također, potpisano je da se 50 posto sredstava koja pripadaju FBiH raspodjele i županijama kako bi adekvatno odgovorili na posljedice pandemije Covid -19.

''Ministar Bevanda izrazio je žaljenje što ministri iz SDA nisu podržali odluku Vijeća ministara koja je po istom principu usvajana u svim prethodnim aranžmanima i uvijek do sada je imala podršku kadrova ove političke partije. Smatra da je neprihvatljiv i neutemeljen zahtjev ministara iz SDA da se odluka o prihvatanju kreditnog aranžmana s MMF-om donosi temeljem Zakona o zaduživanju, dugu i jamstvima BiH jer nije riječ o klasičnom zaduživanju i nikada se kod MMF-a u prethodnim aranžmanima nije na taj način donosila odluka nego se isključivo radilo o financiranju temeljem članstva u MMF-u i kvota koje tu imamo. Glasovanje protiv odluke i inzistiranje da se radi po procedurama koje bi cijeli proces zaduživanja prolongirali na nekoliko mjeseci i koje ne bi bilo zakonski utemeljeno, po mišljenju ministra Bevande, jasan je pokazatelj da nisu svi vođeni dobrim namjerama kada su potpisali Pismo namjere u kojem su sve dileme riješene i gdje je postignut dogovor da se što prije ovaj proces okonča'', navelo je Bevandino ministarstvo.

 

Kopirati
Drag cursor here to close